logo F1online.sk

Nedomyslené pravidlá? Norris a Cunoda nebudú môcť jazdiť v sobotňajšej Q3

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala28. 4. 2023

V Azerbajdžane má premiéru nový šprintový formát, ktorý bol oficiálne schválený len pred pár dňami. Ako to však chodí, keď je niečo šité horúcou ihlou, aj tentoraz sa objavili nedostatky: Podľa pravidiel je už teraz jasné, že Júki Cunoda a Lando Norris nebudú môcť absolvovať sobotňajšiu Q3.

Za nami je jedna kvalifikácia, no už v sobotu ráno nás čaká druhá s oficiálnym názvom šprintový rozstrel. Od tradičnej kvalifikácie sa bude odlišovať len v pár ohľadoch. Formula 1 prepásla príležitosť priniesť fanúšikom niečo úplne iné a rozhodla sa zmeniť len trvanie jednotlivých častí, a prikázať tímom nasadiť konkrétne pneumatikové zmesi.

V praxi to znamená, že piloti smú počas rozstrelovej Q1 nasadiť po jednej sade nových mediumiek, v Q2 takisto po jednej sade nových mediumiek, nuž a v záverečnej Q3 po jednej sade čerstvých mäkkých pneumatík.

“V každej z častí SQ1 a SQ2 šprintového rozstrelu je povolené nasadiť najviac jednu sadu suchých pneumatík, pričom musí ísť o novú sadu stredne tvrdej špecifikácie,” píšu autori športových pravidiel v článku 30.5. “V časti SQ3 šprintového rozstrelu je povolené nasadiť najviac jednu sadu suchých pneumatík, pričom musí ísť o novú sadu mäkkej špecifikácie.”

Podotknime, že v prípade dažďa majú tímy voľnú ruku, no v tom nespočíva spomínaný problém v pravidlách. Kameň úrazu je niekde inde; pravidlá nijako neprikazujú tímom si predpísané sady aj skutočne odložiť.

Tímy teda môžu špekulovať a všetky mäkké sady si minúť už v piatok. To im, samozrejme, pomôže získať lepšiu štartovú pozíciu na nedeľu, no bude to znamenať, že v sobotu nebudú môcť jazdiť. A presne to sa stalo Landovi Norrisovi a Júkimu Cunodovi. Ako môžete vidieť v nasledujúcej tabuľke, táto dvojica si neodložila žiadnu novú sadu mäkkých pneumatík, preto je už teraz odsúdená na vynechanie bojov o šprintovú pole position.

Image

Cieľom Formuly 1 je však zabezpečiť, že sobota bude plná akcie, čo by táto diera v pravidlách mohla prekaziť. Čo ak sa nabudúce rozhodne viacero tímov pristúpiť k piatkovej kvalifikácii rovnako ako Cunoda s Norrisom? Pokojne sa môže stať, že v Q3 uvidíme krúžiť len zopár monopostov… Zvyšok si softy minie už v piatok počas bojov o postup do TOP 10.

FIA si tento nedostatok napokon uvedomila a v piatok ráno sa na poslednú chvíľu pokúsila zaplátať pravidlá tým, že každý tím by dostal príkaz odložiť si na sobotu potrebný počet sád. Tímy však túto iniciatívu zablokovali; FIA nedokázala nájsť potrebnú podporu superväčšiny, ktorú tvorí osem stajní z desiatich.

Nie je vylúčené, že federácii sa napokon podarí tímy presvedčiť a do ďalšieho šprintu sa pravidlá skutočne zmenia, no osud Júkiho Cunodu a Landa Norrisa je pred sobotou v Azerbajdžane spečatený: V Q3 ich určite neuvidíme jazdiť.

Súvisiace články