logo F1online.sk

Verstappena pribrzdil experiment v Q3, no vyzdvihol Leclercovo majstrovstvo

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 4. 2023

Red Bull sa prvýkrát v tejto sezóne musel skloniť pred kvalifikačnou rýchlosťou Ferrari. Menovite však pred rýchlosťou azerbajdžanského špecialistu na pole position Charlesa Leclerca. Monačan si vyslúžil pochvalu aj od Maxa Verstappena, ktorý po piatku hovoril o nástrahách okruhu v uliciach Baku. Jednu takú nástrahu si však podľa neho Red Bull pripravil sám.

Po úvodných pokusoch v Q3 bol na priebežnej pole position Max Verstappen. Holanďan zajazdil identický čas ako Charles Leclerc, no v jeho prospech hovorilo načasovanie kola: Ak dvaja jazdci zajazdia identický čas, výhodu má ten, kto ho zajazdil skôr.

Nakoniec však nerozhodovali technikálie. V poslednom kole sa totiž obaja dokázali zlepšiť. Keďže Charles Leclerc našiel o takmer dve desatinky viac, získal azerbajdžanskú pole position. Max Verstappen ho za tento výkon pochválil a odkázal, že sa to od neho v Baku aj dalo čakať.

“Až tak ma to neprekvapilo. Viem, že Charles tu býva veľmi rýchly, nie je to len o aute,” vyslovil sa Max Verstappen, druhý muž piatkového programu, a pripomenul, že Baku zvykne Scuderii sadnúť. “Po minulé roky neboli takí konkurencieschopní, ale aj tak tu získali pole position. Táto trať má isté charakteristiky, ktoré im vyhovujú. V kalendári sú azda aj také trate, ktoré zas pasujú nám. Byť takto blízko je stále fajn, nevidím v tom žiadnu drámu.”

Verstappen nedramatizuje ani fakt, že po piatku sme mohli oslavovať práve jeho, keby Red Bull pred posledným kvalifikačným pokusom nezačal experimentovať. Podľa vlastných slov doplatil na prípravné kolo, v ktorom stavil na inú stratégiu.

“Ísť až na hranu tu nebýva zrovna najľahšie, keďže nie je jednoduché dostať pneumatiky do správneho okna,” vysvetľoval líder šampionátu. “Počas druhého výjazdového kola sme to skúsili trochu inak, čo z hľadiska dosiahnutého času zrejme nebolo ideálne. Tu to však býva ťažké. V Q3 idete až na limit, nuž a nie je najľahšie podať vo všetkom perfektný výkon.”

“Tak či onak, môžeme byť so sebou celkom spokojní. Samozrejme, že radšej by sme boli na pole position, ale musíme sa na to pozrieť aj zo širšej perspektívy. V pretekoch máme vždy dobré auto, a práve v pretekoch sa budú získavať body. Koncentrujeme sa na ne,” upriamil pozornosť na nedeľu.

Verstappen dostane v sobotu šancu na reparát. Už ráno nás čaká druhá, tentoraz skrátená kvalifikácia. Čo sa dá zlepšiť? A treba vôbec niečo meniť? “Pozrieme sa na to. Nedá sa toho spraviť tak veľa, ale na druhej strane som bol s autom celkom spokojný. Treba totiž myslieť aj na balans medzi kvalifikačnou a pretekovou rýchlosťou.” Červení býci ho zvyknú mať nastavený dokonale, čo dokumentujú aj tri víťazstvá z troch.

Pérez chcel viac

Sergio Pérez, ktorého inžinier po pretekoch v Austrálii označil za “kráľa Baku”, v piatok nebol korunovaný. Skončil až na treťom mieste so stratou troch desatín na Scuderiu. Mexičan lamentoval nad chybou v tretej zákrute, ktorá ho pripravila o jednu desatinu. Táto desatina ho delila od Maxa Verstappena.

“Bolo to náročné, ale tím odviedol super robotu. Ja som z tretieho miesta trochu sklamaný, pretože som mal pocit, že máme na viac. Nezajazdil som čisté kolo, no toto je okruh, na ktorom sa dá pretekať,” nehádže flintu do žita Sergio Pérez. “Vedeli sme, že tu bude našou najväčšou hrozbou Ferrari. Charles zajazdil ohromné kolo.”

Dvojke Red Bullu v piatok nepomohlo niekoľko faktorov. Prvé dva faktory majú mená Nyck de Vries a Pierre Gasly. “V Q1 bolo veľa červených vlajok, takže to bolo ťažké. Mali sme totiž jednu mäkkú zmes, keďže sme ich nechceli minúť viac. Zohriať ich a nespraviť žiadne chyby je náročné, navyše bez poriadneho tréningu.”

Pérez sa však dokázal dostať až do Q3, takže na nájdenie správneho rytmu mal ešte dostatok času. Vtom sa však objavil tretí faktor z vesmíru. Kvalifikácia sa natiahla a začalo zapadať slnko. “Cez šikanu som prechádzal prakticky naslepo. Bolo to náročné, ale mal som svoj referenčný bod, takže som vedel, kam to mám pichnúť. Dopadlo to dobre.”