logo F1online.sk

Pérez zostane v Red Bulle aj po roku 2024, zhodujú sa de la Rosa a Smedley

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 4. 2023

Napriek tomu, že Sergio Pérez najnovšie mierne vystrkuje rožky, je solídnou dvojkou a svojmu tímovému kolegovi je vždy, keď to potrebuje, naporúdzi. Pravidelne zbiera body, no zároveň, aspoň doposiaľ, nepredstavoval pre Maxa Verstappena výrazne ohrozenie. Pre Red Bull je tak, ako svojho času Valtteri Bottas v Mercedese, ideálnym nosičom vody, ktorý síce občas možno šteká, avšak nehryzie. Pedro de la Rosa a Rob Smedley sa preto domnievajú, že bude tím z Milton Keynes využívať Mexičanove služby aj po tom, čo mu po roku 2024 vyprší zmluva.

Tridsaťtriročný pretekár sa k Red Bullu pripojil na začiatku roka 2021. V priebehu prvej sezóny v Milton Keynes sa síce občas ešte hľadal, no Verstappenovi pomohol v nemalej miere k zisku jeho premiérového titulu.

O rok neskôr boli jeho výkony o poznanie lepšie a zdá sa, že neustále gradujú. Mexičan sa medzičasom s Holanďanom stihol už aj miere rozkmotriť, no stále vytvárajú na pomery Formuly 1 pomerne „harmonickú“ jazdeckú zostavu. Prečo by tak Red Bull menil niečo, čo tak dobre funguje?

„Domnievam sa, že Checo zostane v Red Bulle, alebo by mal zostať, pretože odkedy sa pripojil k Red Bullu, je od pretekov k pretekom silnejší,“ myslí si bývalý pretekár McLarenu či Sauberu Pedro de la Rosa.

„Dokázal, že nie je ľahké prispôsobiť sa veľkému tímu alebo autu – najmä v modernej Formule 1 platí, že jestvuje len veľmi málo jazdcov, ktorých keď hodíte do nového auta alebo tímu, sa dokážu autu prispôsobiť a predviesť dobrý výkon,“ uviedol Španiel v podcaste F1 Nation.

„Väčšina jazdcov potrebuje, aby sa im auto prispôsobilo a myslím si, že Checo je príkladom toho, ako sa môže auto prispôsobiť vášmu jazdeckému štýlu. Tieto nové moderné auta sú skutočne zložité. Nemáte k dispozícii žiadne testy a musíte sa zabávať s tým, čo inžinieri nazývajú ´hračkami´, a teda s vyvážením bŕzd, pohybom bŕzd,  brzdením motorom a diferenciálom.“

„Nie je to len o pružinách a tyčiach. Teraz, keď Checo podáva dobré výkony, si nemyslím, že ho Red Bull nahradí.“

Obdobne ako de la Rosa to vidí aj bývalý inžinier Ferrari a Williamsu Rob Smedley.

„Je nepravdepodobné, že seniorský tím [Red Bull]sa odhodlá k zmene,“ poznamenal.

„Checo teraz odvádza naozaj dobrú prácu a v tíme navyše panuje dobrá atmosféra. Verejne deklarujú, že nemajú stanovenú tímovú jednotku, že neexistuje číslo jedna a číslo dva, no veľmi ich zaujíma, ako sa Maxovi darí a ako si počína. Na druhej strane sú však v tíme šťastní, že sa Checovi darí zbierať body, ktoré potrebuje získať.“

„Myslím si preto, že k zmene v jazdeckej zostave preto nedôjde,“ doplnil Smedley.