logo F1online.sk

Podľa Alguersuariho mal Buemi majstrovský potenciál: S Red Bullom by získal možno aj titul

Sébastien Buemi
© Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 4. 2023

Jaime Alguersuari a Sébastien Buemi. Dvojica pretekárov, ktorá v rokoch 2009-2011 pretekala bok po boku v Toro Rosso a ktorá sa následne z F1 porúčala a už sa nikdy do najvyššej motoristickej súťaže nevrátila. Podľa Španiela sa Red Bull pred rokmi rozhodol unáhlene – a to najmä v prípade Švajčiara, ktorý v sebe skrýval a možno aj naďalej skrýva majstrovský potenciál.

Hoci si Alguersuari a Buemi v F1 nepočínali vyložene zle, nebolo to ani to pravé orechové. V roku 2012 tak boli nahradení Jeanom-Éricom Vergneom a Danielom Ricciardom a ich púť v kráľovnej motoršportu sa skončila. Zatiaľ čo prvý z menovaných sa onedlho s pretekaním rozlúčil a stal sa DJ-om, Buemi si vyskúšal viacero súťaží, v ktorých zväčša exceloval. Získal titul vo Formule E a s Toyotou hneď niekoľkokrát ovládol Majstrovstvá sveta vo vytrvalostných pretekoch.

Alguersuari sa aj na základe Buemiho všestranosti domnieva, že Red Bull mal dať Švajčiarovi viac času. Keby tak urobil, dnes už 34-ročný pretekár by sa tímu z Milton Keynes možno odvďačil tým najlepším možným spôsobom – ziskom titulu.

„Práve sme raňajkovali a niečo sme si uvedomili. Pred jedenástimi rokmi nám v Toro Rosso povedali, že nás vymenia, pretože nie sme víťazné typy,“ vyslovil sa prostredníctvom osobného účtu na Twitteri Jaime Alguersuari. „Prosím, na chvíľu zabudnime na mňa. Práve, keď som popíjal kávu, som zistil, že Sébastien Buemi, môj bývalý tímový kolega v F1, neustále dosahuje víťazstvá a získava nové trofeje.“

„Zabudol som, koľko titulov majstra sveta už má na konte a nielenže sa z neho teším a som na neho hrdý, ale postupom času som si aj uvedomil, koľko víťazstiev v pretekoch a možno aj titulov by získal v F1 s Red Bullom.“

„Opäť vás pekne žiadam, aby ste ma nesúdili, je to len môj osobný pohľad na môjho [bývalého] tímového kolegu Sébastiena Buemiho na základe štatistík a faktov. Nechcem uvažovať nad tým, ako by som si [v Red Bulle, pozn. red.] počínal ja, však to už bolo napísané tiež! Ciao!“ dodal Alguersuari na záver.