logo F1online.sk

Alguersuari: V noci mávam zvláštne sny o pánovi Markovi a jeho hneve

Jaime Alguersuari
© Instagram/squire.music
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 9. 2022

Starší fanúšikovia Formuly 1 si na meno Jaime Alguersuari určite spomenú. Tento španielsky pretekár sa svojho času stal vo veku 19 rokov a 125 dní najmladším jazdcom, aký kedy štartoval vo Formule 1. Kto by to bol vtedy povedal, že jeho kariéra skončí tak smutne?

Jaime si čas od času pred médiami zaspomína na „staré časy“ a nie sú to príjemné spomienky. Dnes má rodák z Barcelony 32 rokov, kariéru diskdžokeja a vrátil sa aj k pretekaniu v motokárach. Jeho kariéra vo vrcholovom motoršporte však už skončila veľmi dávno, bolo to v roku 2015 a Algersuari mal vtedy iba 25 rokov.

Spočiatku však všetko nasvedčovalo tomu, že to bude inak. Stal sa šampiónom britskej Formuly 3 a počínal si dobre aj vo Formule Renault 3,5. V roku 2009 sa ho Helmut Marko rozhodol po skončení sezóny vo Formule Renault 3,5 strčiť do monopostu Toro Rosso a nechal ho dojazdiť sezónu za Sébastiena Bourdaisa. Mladučký Španiel na niečo také určite nebol pripravený a o dva roky neskôr ho Red Bull vyhodil. Od toho okamihu bola jeho kariéra odsúdená na zánik.

Dnes sa na toto obdobie pozerá oveľa pragmatickejšie. V rozhovore pre španielsky El Confidencial, na ktorý odkazuje portál The Race, nezabudol Red Bullu poďakovať. „Mal som šťastie, že mi tak dlho pomáhali,“ povedal, pričom dodal, že počas svojho pôsobenia v F1 mal „naozaj veľké ego“.

Všetko však má aj svoju obrátenú stranu a Alguersuariho priam zomlel systém pod vedením Helmuta Marka.

„Niečo vám poviem – keď spím, stále mávam veľmi zvláštne sny o tom období,“ hovorí Alguersuari. „Najmä o bezmocnosti a frustrácii, že mi to nikdy nevyjde. Tiež o pánovi Markovi, ako je stále naštvaný a neustále nám niečo vyčíta, akoby sme boli deti.“

„Dostal som z toho traumu a som presvedčený, že Sébastien Buemi (jeho tímový kolega v Toro Rosso a tiež člen akadémie Red Bullu, pozn. red.) a mnohí ďalší si tým tiež prechádzajú.“

„Nepodarilo sa mi toho zbaviť. Keď som s pretekaním skončil, absolvoval som terapiu a snažili sa mi pomôcť viacerí psychológovia… aj teraz mi však mysľou bežia zvláštne myšlienky. Niekedy sa zobudím a akoby som plakal, snívalo sa mi, že som zajazdil skvelé kolo, len aby som videl naštvanú tvár pána Marka,“ dodal Alguersuari, ktorý v rozhovore stále oslovoval Helmuta Marka úctivým slovom „pán“.

Napokon panuje presvedčenie, že to nebol poradca Red Bullu, ktorý Jaimeho vyhodil, ale rozhodnutie bolo prijaté niekde „vyššie“. Sám Alguersuari spomína na Markove slová, keď ho prepúšťal, ktoré zneli: „Nemôžem s tým nič urobiť.“

Red Bullu sa tiež nepáčil Jaimeho „občasný problémový prístup“, ku ktorému sa v rozhovore sám priznáva a práve ten bol dôvodom, prečo sa rezervným jazdcom Red Bullu napokon stal Buemi. Ten, mimochodom, pre tím aj dnes pracuje ako rezervný jazdec.