logo F1online.sk

Vowles priznal, že nesmie do Williamsu lanáriť zamestnancov Mercedesu

James Vowles
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 4. 2023

Pred štartom tejto sezóny prišiel Mercedes o ďalšieho veľmi dôležitého muža. Tím po dohode a bez nutnosti absolvovať povinnú dovolenku uvoľnil zo svojich služieb Jamesa Vowlesa, ktorý sa pobral do Williamsu, kde zasadol do stoličky šéfa celej stajne. Zdá sa však, že mu hladký prechod nebol umožnený len tak za „Pán Boh zaplať“, ale „niečo za niečo“.

Bývalý hlavný stratég Mercedesu sa ujal novej úlohy so všetkým, čo k tomu patrí. Jedným z veľkých rozdielov sú aj mediálne povinnosti, ktorých má ako šéf celého tímu omnoho viac. Zdá sa však, že mu to nevadí.

Za tých pár mesiacov už stihol absolvovať niekoľko zaujímavých rozhovorov a v jednom z posledných dokonca priznal, že so svojím bývalým šéfom Totom Wolffom uzavrel zaujímavú dohodu, podľa ktorej nesmie do Williamsu lanáriť zamestnancov Mercedesu.

„Je to tak. Nie je to však len môj prípad, ale platí to pre každého, kto opúšťa tím. Skrátka so sebou nemôžete vziať ďalších ľudí,“ priznal Vowles. „Konkrétne v mojom prípade poznám niekoľko veľmi inteligentných ľudí z iných organizácií, s ktorými som v kontakte.“

James v tomto rozhovore vôbec neskrýval, že má v úmysle svoj tím posilniť. Zrejme sa neštíti lákať do dlhodobo najslabšieho tímu Formuly 1 aj najväčšie „zvieratá“ v biznise. Na druhej strane však dodáva, že za súčasných okolností je efektivita všetkým, takže sa dá očakávať, že dôjde aj k zmene štruktúry, vďaka čomu sa niektorí zo súčasných zamestnancov môžu stať nadbytočnými.

„Záleží na tom, čo týchto osemsto ľudí robí a ako efektívne pracujú v rámci rozpočtového stropu. Celé je to o efektivite,“ hovorí Vowles.

„Nemyslím si, že si počíname zvlášť šikovne pri práci pod rozpočtovým stropom a práve pracujeme na náprave. Spadá do toho aj počet zamestnancov. Existujú rôzne modely, ale keď sa pozriete na top tímy – Red Bull, Mercedes a Ferrari –, tak tie zamestnávajú veľa chytrých ľudí. Práve o toto sa musíte usilovať,“ povedal Vowles.

Súvisiace články