logo F1online.sk

Domenicali dal jasne najavo, že 200-miliónový vstupný poplatok nestačí

Lewis Hamilton po štarte VC USA 2022
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 4. 2023

Záujem o jedenáste, dvanáste a potenciálne aj trináste miesto na štartovom rošte stále rastie. Z Formuly 1 sa nám stáva šport znášajúci zlaté vajcia, ale neuvedomujú si to len potenciálni investori, ale aj tí súčasní, ktorí sa všemožne snažia svoje aktíva chrániť. Aj šéf Formuly 1 Stefano Domenicali preto dáva najavo, že každý potenciálny záujemca musí prísť s poriadnym balíkom peňazí.

Andretti, Panthera či Hitech, tí všetci svoj záujem o vstup do Formuly 1 ohlásili verejne. Také jednoduché to však nebude. Aj keď by fanúšikovia jedenásty či dvanásty tím uvítali, súčasná desiatka stajní a vedenie športu musí chrániť svoje (zvlášť ekonomické) záujmy.

Súčasné pravidlá stanovujú pre potenciálneho záujemcu vstupný poplatok 200 miliónov dolárov, ktorý však bol dohodnutý dávno predtým, než sa z Formuly 1 stal výnosný biznis. Ekonomická situácia športu sa však za ten čas zásadne zmenila a túto sumu nepovažuje desiatka tímov ani vedenie F1 za dostatočnú.

„FIA odštartovala proces prijímania ďalšieho účastníka,“ povedal na stretnutí investorov F1 Stefano Domenicali. „Naše vedenie a Concordská dohoda to umožňujú.“

„Proces vyhodnocovania jednotlivých záujemcov však musíme vykonať spoločne a všetko posúdiť z technického aj športového hľadiska, aby sme zachovali stabilitu a zohľadnili aj širší obraz. Od nového účastníka skrátka potrebujeme zvýšenie hodnoty nášho športu,“ dodal Domenicali.

V kuloároch sa už pošepkáva, že sumu 600 miliónov dolárov (60 miliónov pre každý tím) už jednotlivé tímy aj vedenie športu považuje za dostatočnú. Keď k tomu prirátame nutnosť postaviť celú továreň, vytvoriť zázemie a najať ľudí, ktorí musia minimálne rok stráviť prácou na novom aute, tak sa vstup do Formuly 1 stáva poriadne nákladnou investíciou. Mohla by sa však vyplatiť.

„Keď sa vrátim k poplatku za vstup, tak ten bol stanovený vo výške 200 miliónov dolárov, ale to bolo ešte pred niekoľkými rokmi. V tom čase nikto neočakával, že hodnota nášho biznisu tak prudko stúpne,“ povedal šéf Formuly 1.

„Dnes je však situácia celkom odlišná a je našou povinnosťou ochrániť naše podnikanie čo najlepším spôsobom,“ dodal Domenicali.

Súvisiace články