logo F1online.sk

Domenicali: Nadšencov trápi dominancia Red Bullu viac než nových fanúšikov

Fernando Alonso, Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 4. 2023

Môže dominancia Red Bullu v úvode sezóny 2023 ohroziť narastajúcu popularitu Formuly 1? Je jasné, že nadvláda jedného tímu nebola pre sledovanosť športu nikdy dobrá a dopredu ho posúvajú hlavne sezóny ako tá pred dvoma rokmi. Podľa šéfa Formuly 1 Stefana Domenicaliho však, paradoxne, dominancia Red Bullu odrádza dlhoročné a verné jadro fanúšikov, nie novopríchodzích nadšencov Netflixu.

„Puristi“ verzus „Netflixáci“. Fanúšikovská základňa Formuly 1 sa v ostatných rokoch prudko rozšírila aj vďaka masívnej popularizácii športu prostredníctvom masovokomunikačných prostriedkov. Napohľad by sa mohlo zdať, že práve títo budú hladní po tesných súbojoch a kontroverziách, a práve týchto nových fanúšikov by mohla nastávajúca dominancia Red Bullu odradiť rovnako rýchlo, ako rýchlo ich prilákal Netflix.

Ak budú monoposty s červeným býkom na kapote pokračovať vo svojom doterajšom predstavení, je možné, že čoskoro sa začne hovoriť aj o zmene technických pravidiel. Tie sa vo väčšej či menšej miere menili v rokoch 2017, 2019, 2021, 2022 a vlastne aj pred štartom tejto sezóny. Pokúsia sa FIA a Formula 1 zvrátiť nastávajúci vývoj ďalším zásahom do podoby súčasných monopostov?

„V prvom rade musím povedať, že keď je jeden tím rýchlejší než ostatné, tak mu gratulujem,“ povedal na konferencii investorov F1 Stefano Domenicali. „Odviedli lepšiu prácu než ostatní.“

„Keď sa pozriete na ostatných, tak skupina prenasledovateľov je blízko, naozaj veľmi, veľmi blízko. Som si istý, že s rozpočtovým stropom sa táto situácia vyvinie tým najlepším možným spôsobom k vyrovnanejšej konkurencii,“ dodal.

Bývalý šéf Ferrari sa pritom neobáva, že by dominancia Red Bullu mohla mať negatívny vplyv na popularitu Formuly 1, dokonca ani v čase, keď sa jej fanúšikovská základňa rozrastá.

„Je zaujímavé sledovať, že na nových trhoch a s prichádzajúcimi novými fanúšikmi, nezohráva dominancia Red Bullu dôležitú rolu,“ prehlásil Domenicali trochu paradoxne.

„Skôr to vidíte u formulových nadšencov, že pri dominantnom predstavení jedného tímu strácajú záujem. Pre nové trhy a nových fanúšikov toto nie je veľmi dôležité,“ dodal Stefano.

Ani on však nemôže nejak naivne skrývať, že čím tesnejšie súboje, tým lepšie pre Formulu 1. Vyrovnané boje sú určite niečo, čo ako šéf športu chce vidieť. „Je to pre nás dôležité, pretože sa chceme uistiť, že v našom ekosystéme bude panovať veľká konkurencia. Povedal by som však, že pri súčasnom pohľade na náš rastúci trh, nie je tento faktor taký relevantný, ako by ste si možno mysleli. Je to svojím spôsobom veľmi zaujímavé, ale je to tak,“ povedal Domenicali, ktorý vyzýva, aby fanúšikovia nerobili unáhlené závery pri pohľade na prvé tri preteky novej sezóny.

„Určite sme v prvých troch pretekoch videli, že Red Bull je veľmi konkurencieschopný. Očakávam však, že ostatní sa dotiahnu. Musíme počkať a uvidíme, aký vplyv bude mať trest, ktorý dostali v minulej sezóne. Sezóna je veľmi dlhá a podľa mňa sa do jej konca ešte dočkáme príjemných prekvapení,“ dodal Domenicali.

Súvisiace články