logo F1online.sk

Domov Michaela Schumachera odíde do učebníc dejepisu, Kerpen ustúpi ťažbe uhlia

Michael Schumacher
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 4. 2023

Kerpen pozná snáď každý správny fanúšik motoršportu. Nemecká obec sa však čoskoro, bohužiaľ, stratí v učebniciach dejepisu. Ulice, kde vyrastal legendárny Michael Schumacher, sú dnes takmer úplne vyľudnené a ich obrázky (nájdete ich napríklad tu) pripomínajú skôr scénu z nejakého apokalyptického filmu. Dedinka sa postupne vyľudnila a čoskoro úplne ustúpi ťažbe hnedého uhlia.

Keď mal malý Michael Schumacher štyri roky, osadil jeho otec na malú motokáru motor z motorky a posadil do nej svojho syna. Malé chlapča ju následne poslalo do stĺpa verejného osvetlenia v Kerpene, kde vtedy so svojimi rodičmi žil.

Tí si tak nakoniec povedali, že pretekom chtivého Michaela vezmú na tunajšiu motokárovú trať, ktorú, mimochodom, založil vicemajster sveta z roku 1961 Wolfgang von Trips, aby sa svojej rastúcej vášni venoval v bezpečnejšom prostredí.

Malá dedinka a tunajšia trať sa nakoniec stali stredom Michaelovho sveta. S rodinou vyrastal na ich farme a nakoniec sám prevzal motokárový okruh. V Kerpene sa zoznámil aj so svojou manželkou Corinnou a práve tu, v Kostole svätého Albána, sa v roku 1995 vzali.

Takéto krásne príbehy sa však z dejín Kerpenu postupne vytrácali. Dedinka sa postupne zmenšila a momentálne tu podľa dostupných zdrojov žije posledných dvanásť obyvateľov. Väčšina domov je opustených a postupne chátrajú.

Poslední obyvatelia, rovnako tak budovy, čoskoro odídu a zmiznú, aby uvoľnili miesto ťažbe hnedého uhlia.

Auto Bild uvádza, že búracie práce začnú v roku 2024. Za obeť im padne väčšina objektov, ale niektoré sa predsa len zachránia. Kostol svätého Albána chráni status pamiatky a bude ušetrený, rovnako tak motokárová dráha a usadlosť Schumacherovcov. Tú zveľadil a vedie Michaelov brat Ralf.

„Vyrastal som tu obklopený množstvom zvierat. Samozrejme, že niečo také vo vás zanechá stopu,“ povedal mladší z bratov Schumacherovcov pre Auto Bild.

„A keďže vďaka Zeleným (ekologicky orientovanej politickej strane, pozn. red.) moje rodné mesto nakoniec nepadlo za obeť ťažbe hnedého uhlia, rozhodol som sa využiť príležitosť a vrátil svoj domov z detstva do pôvodnej podoby. Teraz je to opäť farma s množstvom zvierat. Našťastie, vďaka novým plánom zostala zachovaná aj motokárová dráha,“ povedal Schumacher, ktorý tu kedysi mal na starosti prácu s mládežou.

„Teraz to po mne robí niekto ďalší, čo dáva zmysel, pretože nemôžem byť zakaždým prítomný. Som však rád, že motokárová dráha tu stále je.“

„Bola nanovo vyasfaltovaná a sčasti leží na mojom pozemku. Žijem hneď vedľa dráhy. Snažíme sa podporovať mladých jazdcov, čo je v súčasnosti v Nemecku dosť ťažké,“ dodal Ralf.