logo F1online.sk

Preskúmajte svätostánky F1. Prevedie vás nimi kniha Formula 1: Legendárne okruhy

Obálka knihy
© Ikar
Redakcia
Redakcia 6. 4. 2023

Každý fanúšik motoristického športu má svoju najobľúbenejšiu trať. Či už je to pre ohromujúce zákruty, oblúkové sekvencie, špeciálnu atmosféru, alebo je to trať, kde jeho favorizovaný pilot alebo tím stabilne víťazí.

Nová kniha Formula 1: Legendárne okruhy prehľadne mapuje všetky trate podľa svetadielov, čiže 15 okruhov v Európe, 5 v Ázii a na Blízkom východe, 4 v Amerike a 2 v Austrálii. Nechýbajú notoricky známe dejiská veľkých cien ako Monza, Monako, Hungaroring, Magny-Cours, Silverstone, Imola aj Red Bull Ring.

Okruhy ako na dlani

Veľké ceny v rámci majstrovstiev sveta F1 vrátane roku 2022 sa konali na 75 okruhoch v 34 krajinách sveta. Ale 26 okruhov predstavuje to najlepšie z nich a v tejto plnofarebnej knihe nájdete ich tak, ako ste ich ešte nikdy nevideli.

Úžasné satelitné fotografie sú ostré a detailné, také pohľady nevidíte ani v televízii. Uvidíte zhora nielen zákruty okruhov, ale aj to, ako sú zabudované do krajiny, alebo ako sa v Monaku a v Adelaide vlnia mestom.

Môžete si prezrieť boxovú uličku a padok, kontrolnú vežu a tribúny, a keď k tomu pridáte mená zákrut, prevodový stupeň a optimálnu rýchlosť, získate fantastického obrazového sprievodcu.

Špecialitky pre fajnšmekrov

Aby ste sa ešte lepšie dokázali vcítiť do kože pilota F1, autor Bruce Jones vybral osem zákrut z každého okruhu, aby vysvetlil, v čom konkrétne spočíva náročnosť ich prejazdu. V tomto zmysle vynikajú silverstonská zákruta Becketts, Parabolica v Monze, prvé dve zákruty na okruhu Sepang či esíčka na Okruhu Amerík.

Pri každom okruhu tiež vybral štyri veľké preteky, ktoré sa na nich odohrali, a štyroch pilotov, ktorí na nich za uplynulé desaťročia zožali najväčšie úspechy.

Klasika verzus nové okruhy

Okruhy v Silverstone, Monaku, Spa-Francorchamps a Monze obstáli v skúške času od prvých majstrovstiev sveta, preto je veľmi zaujímavé porovnať ich s najnovšími prírastkami, ako sú trate v Bahrajne, Singapure, Abú Zabí, Spojených štátoch amerických, Soči a v Baku. Historicky sa značne odlišujú, pretože na tradičných okruhoch pretekali veľké jazdecké esá od Juana Manuela Fangia po Jima Clarka či od Ayrtona Sennu po Michaela Schumachera, z ktorých každý prispel svojím dielom, kým novšie okruhy boli a sú doménou pilotov ako Lewis Hamilton, Max Verstappen, Fernando Alonso či Sebastian Vettel.

To všetko nájdete detailne a pekne vizuálne spracované v novej knihe Formula 1: Legendárne okruhy.

Spa-Francorchamps

Kniha sa začína v Spa-Francorchamps — tento úžasný zvlnený okruh v kopcoch Ardenského lesa je súčasťou seriálu majstrovstiev sveta F1 od úvodného ročníka 1950 a patrí k tým okruhom, ktoré predstavujú najväčšiu výzvu pre pilotov v celej sezóne.

„V Spa som zažil mnoho veľkých chvíľ. Je to miesto doslova každého môjho vrcholu v kariére: mojich prvých pretekov, môjho prvého víťazstva a tu som získal aj svoj siedmy titul majstra sveta,“ povedal Michael Schumacher.

Dvojnásobný majster sveta Jim Clark patril k tým pilotom, ktorí poznali každú piaď trate, ale bol známy strachom a nenávisťou k nej. Ten sa zrodil počas jeho prvých pretekov na športových autách v roku 1958 na tejto trati, keď zahynul jeho krajan Archie Scott-Brown. To bol prvý Clarkov stret so smrťou, čo ho hlboko poznačilo…

Viac si môžete prečítať v novej vyše 220-stranovej plnofarebnej publikácii Formula 1: Legendárne okruhy, ktorú si zakúpite napríklad v kníhkupectve Martinus.

Veríme, že sa vám kniha bude páčiť.

Milan Buno
knižný publicista

Knihu Formula 1: Legendárne okruhy si môžete prelistovať spolu s nami v nasledujúcom videu: