logo F1online.sk

F1 by sa v roku 2023 mala vrátiť do Afriky

Stefano Domenicali
© Twitter/McLaren
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková14. 6. 2022

Vedenie Formuly 1 sa blíži k dohode týkajúcej sa návratu na okruh Kyalami v Juhoafrickej republike. Kráľovná motoršportu tak v budúcom roku pravdepodobne zavíta na ďalší kontinent.

Šéf Formuly 1 Stefano Domenicali priletel do JAR priamo z nedeľňajšej Veľkej ceny Azerbajdžanu, aby sa stretol so zástupcami okruhu Kyalami. Podľa zasvätených osôb chýba do uzavretia dohody niekoľko týždňov, ale cieľom je zabezpečiť termín podujatia na rok 2023.

Trať bola súčasťou kalendára prerušovane od šesťdesiatych rokov 20. storočia, pričom veľká cena sa tu naposledy konala v roku 1993. Odvtedy neboli v Afrike usporiadané žiadne preteky F1 a ambíciou Liberty Media ako držiteľov komerčných práv bolo zmeniť to.

Ak sa to podarí, F1 by mohla budúci rok usporiadať až 24 pretekov, išlo by teda o najdlhšiu sezónu v histórii. Otáznik však visí nad plánovanou Veľkou cenou Číny. V krajine je totiž naďalej veľkým problémom situácia okolo vírusu covid-19 a s tým súvisiace prísne reštrikcie.

Nesmieme zabudnúť ani na troje preteky v USA, keďže sa v budúcej sezóne bude jazdiť aj v Las Vegas. To však znamená, že niektorá z tradičnejších tratí bude musieť ísť z kola von.

Najpravdepodobnejšie z kalendára vypadne známa klasika – Veľká cena Belgicka. Hoci je okruh Spa-Francorchamps považovaný aj z pohľadu jazdcov za jeden z najlepších na svete, partia okolo Domenicaliho sa obáva, že infraštruktúra a vybavenie trate už nestačia súčasným požiadavkám. V zóne ohrozenia je aj Monako či okruh Paula Ricarda vo Francúzsku.