logo F1online.sk

Hamilton: Preferujem tradičné okruhy. Verím, že nie sú v ohrození

Spa-Francorchamps, Belgicko, ilustračné
© Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 5. 2023

Lewis Hamilton je pretekárom srdcom i dušou. Hoci sa sedemnásobnému šampiónovi páči, že sa Formula 1 čoraz viac rozrastá aj na inom, než starom kontinente, stále vraj dáva prednosť starším a klasickým okruhom. Napriek tomu, že z kalendára vypadlo také Nemecko a v ohrození je už aj belgické Spa, Brit verí, že k žiadnemu odlivu tradičných tratí nedôjde.

Na základe súčasných pravidiel môže byť súčasťou kalendára nanajvýš 24 pretekov. Keďže chce Formulu 1 hostiť čoraz viac štátov či svetových metropolí, je možné, že časom o nejaké tradičné európske podujatia prídeme.

Lewis Hamilton si to však nemyslí. Brit tvrdí, že sa mu cesta, ktorou sa Formula 1 v súčasnosti uberá, páči, no prízvukuje, že aj naďalej preferuje tradičné európske okruhy – ktoré podľa neho, napriek expanzii podujatí za veľkou mlákou, v ohrození nie sú.

„Osobne sa mi smer, ktorým sa F1 v súčasnosti uberá, páči,“ uviedol Lewis Hamilton. „Páčia sa mi zmeny, ktorých sme svedkami. Je vzrušujúce cestovať do rôznych častí sveta a na rôzne okruhy.“

„Milujem však staršie okruhy a vždy budem preferovať staršie okruhy,“ poznamenal. „Možno o 20 alebo 30 rokov bude nejaké dieťa vnímať Miami ako historický okruh, no pre nás je novinkou. Všetky staré klasiky ako Maďarsko, Silverstone, Zandvoort či Monza avšak budú vždy špeciálne.“

„Myslím si, že je dôležité, aby boli aj naďalej súčasťou Formuly 1. Pokiaľ viem, Stefano [Domenicali, pozn. red.] sa takýchto podujatí neplánuje zbaviť. Je dôležité mať staré a nové okruhy v rovnováhe.“

Nových podujatí, zväčša v USA, sa v posledných rokoch vyrojilo ako húb po daždi. Hamilton by však uvítal ešte jedno nové dejisko šampionátu Formuly 1 – kdekoľvek na africkom kontinente.

„Boli sme na všetkých ostatných kontinentoch, a preto dúfam, že sa čoskoro dostaneme aj do Afriky. Pre celý kolotoč F1 bude úžasným zážitkom zažiť tamojšiu kultúru. Pre jazdcov, ako aj inžinierov, je vždy výzvou ísť na nové miesta,“ doplnil.