logo F1online.sk

Na Q3 by sme potrebovali magické kolo, hovorí Norris

Lando Norris
© LAT Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl1. 4. 2023

Ak si fanúšikovia McLarenu v sobotu ráno pospali a nebodaj mali zlé sny, tak potom zažívali niečo podobné ako tí, ktorí si privstali a sledovali kvalifikáciu. Britský tím opäť totálne vyhorel a pred pretekmi je vo veľmi ťažkej pozícii.

Internú kvalifikačnú bitku, ak teda takéto pomenovanie pri pomalom MCL60 môžeme vôbec použiť, tentoraz vyhral Lando Norris. Britský pilot zvládol Q1, no Q2 mu nevyšla podľa predstáv. Pri prvom pokuse vyšiel ´na výlet´ v tretej zákrute, a pri druhých pokusoch sa dokázal posunúť len na trináste miesto.

Strata na postup do Q3 bola pomerne výrazná. „Na postup do Q3 by som potreboval magické kolo,“ povzdychol si Lando Norris.

Veľavravná bola jeho reakcia po konci Q2, keď inžinier Norrisovi oznámil, že sa kvalifikoval ako trinásty. Smutné „ja viem“ ilustrovalo súčasnú nelichotivú situáciu McLarenu.

Lando sa v Q2 snažil až do poslednej chvíle, no urobil aj niekoľko chýb. „Asi som mal radšej ísť na 95 percent než na pomyselných sto. Keď si totiž myslím, že idem až na limit, tak je to v skutočnosti cez limit. Je ťažké pochopiť, kde sa presne nachádza tá hrana. Tlačil som na to jednoducho až príliš. Možno to mohlo dopadnúť aj lepšie, no nepodal som taký výkon, ako by som mal. Som zo seba sklamaný.“

Vzhľadom na možnosti MCL60 i charakteristiku okruhu bude predbiehanie v nedeľu zrejme náročné. Norris však nevzdáva nádej na body. „Dnes nám nezapasovali chladnejšie podmienky, nedokázali sme z auta dostať maximum. Stále to však nie je zlá pozícia na štarte. Verím, že sa môžeme pokúsiť dostať na body.“

Domáci hrdina Oscar Piastri sa v prvej časti sťažoval na vyváženie monopostu, no postupne zrýchľoval. Na šestnástom mieste mu na postup do Q2 chýbalo len 46 tisícin sekundy. „Dal som dokopy dobré kolo, no nebolo to nič úžasné, a napokon to nestačilo. Celé pole je veľmi tesné, my sme neboli dostatočne rýchli. Predbiehanie je na tejto trati náročné pre každého, je to dané aj historicky. Verím, že budem mať čisté preteky,“ skonštatoval austrálsky nováčik, ktorý v Bahrajne nedokončil pre technické problémy, a v Saudskej Arábii musel krátko po štarte meniť predné krídlo.

Opäť veľmi úprimný a priamy bol Andrea Stella, ktorý reálne pomenoval aktuálne postavenie McLarenu. „Pri našej aktuálnej výkonnosti potrebujeme na postup do Q3 maximalizovať každú jednu zákrutu. Auto dnes bolo pomerne nevyspytateľné. Realita je taká, že momentálne nemáme dostatočnú výkonnosť. Nie je to nič odlišné oproti tomu, čo hovoríme od začiatku.

Zostávame odhodlaní priniesť potrebné vylepšenia. Nateraz zostávame plne koncentrovaní na nedeľu. Do pretekov vstupujeme s nastavením získať body,“ povedal Stella.