logo F1online.sk

Verstappenove zdravotné problémy boli dosť vážne: Akoby som nemal pľúca!

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 3. 2023

Max Verstappen pricestoval do Melbourne načas a zúčastnil sa aj svojich štvrtkových tlačových povinností. Tie pred dvoma týždňami v Saudskej Arábii vynechal pre chorobu, pre ktorú pricestoval do Džiddy až v piatok. V Austrálii novinárom priznal, že sa nejednalo o žiadny „soplík“.

Max hovorí, že pred druhým podujatím v sezóne na tom bol o poznanie horšie, než o sebe tvrdil. Problémy neodzneli a dokonca aj o dva týždne neskôr v Melbourne nie je stopercentne v poriadku, hoci by ho podľa vlastných slov už nemalo zdravie zásadne limitovať.

„Dlho som tomu sám odmietal uveriť,“ povedal o svojich zdravotných patáliách Verstappen. „Doma som sa cítil naozaj zle a sotva som mohol chodiť. Akoby som nemal pľúca!“

„Do Saudskej Arábie som dorazil veriac, že choroba ma už opustila, pretože za normálnych okolností ste dva alebo tri dni po chorobe v poriadku a môžete sa vrátiť do práce. Keď som však v prvom tréningu naskočil do auta, tak som dokonca aj po jednom rýchlom kole mal pocit, že potrebujem dve pomalé, aby som sa vydýchal.“

„V priebehu víkendu ma to teda určite ovplyvnilo, čo nebolo ani trochu príjemné. Boli to jedny z prvých pretekov, na ktorých som sa cítil fyzicky limitovaný, čo bolo frustrujúce,“ dodal Max.

Tomu situáciu neuľahčila ani sobotná porucha, pre ktorú musel štartovať z pätnásteho miesta. Aj za pomoci dobre načasovaného výjazdu bezpečnostného vozidla sa mu však do polovice pretekov podarilo dostať na druhé miesto, ktoré si podržal do konca pretekov.

„Snažil som sa na tom pracovať a zlepšiť to. Myslím si, že teraz je to už omnoho lepšie. Tento víkend by to malo byť v poriadku,“ hlási Verstappen.

„Myslím si, že v Džidde sa to skrátka všetko stretlo. Vo všeobecnosti je to fyzicky náročná trať a keď sa necítite dobre, môžete na to tvrdo doplatiť,“ hovorí Max, ktorý má vlastne šťastie v nešťastí, keďže po odchode z Melbourne čaká pilotov dlhé voľno. Pôvodne bola na 16. apríla naplánovaná Veľká cena Číny, ktorá sa však ani tento rok neuskutoční.

„Pre mňa budú tieto tri týždne o snahe vrátiť sa do formy a plnohodnotného tréningového procesu, takže vlastne to bude príjemné voľno. Za normálnych okolností, keď sa cítite dobre, chcete pretekať a pretekať,“ dodal Verstappen.