logo F1online.sk

Williams v budúcnosti nemusí odoberať motory Mercedesu, tvrdí Vowles

Alex Albon
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár29. 3. 2023

V roku 2026 sa opäť zmenia pravidlá a nielen to. Niektoré z tímov určite zmenia aj dodávateľa pohonných jednotiek. Takýmto celkom môže byť aj Williams. Podľa jeho novopočeného šéfa Jamesa Vowlesa existuje šanca, že stajňa z Grove nepredĺži svoju spoluprácu s Mercedesom. Britský tím vraj bude uvažovať nad rôznymi ponukami a rozhodne sa pre tú, ktorá bude celkovo najvýhodnejšia.

Mercedes má v súčasnosti množstvo odberateľov a s niektorými sa možno bude musieť rozlúčiť. Nové pravidlá totiž zatiaľ počítajú s tým, že výrobca motorov bude môcť dodávať agregáty najviac trom tímom.

Williams tak možno dobrovoľne či nedobrovoľne siahne od roku 2026 po inom výrobcovi. Tých bude vo Formule 1 o pár rokov habadej. Záujem o Williams isto prejaví Ferrari, ktoré príde o Sauber, v súčasnosti nepopulárny Renault či bez zákazníka disponujúca Honda.

Najpravdepodobnejšou možnosťou mimo Mercedesu sa javí byť Honda. Williams sa však bude musieť, aby ju dokázal prilákať, bezpochyby zlepšiť.

Nateraz však James Vowles neprezradil, ktorého z dodávateľov motorov by Williams okrem Mercedesu preferoval. Uhral to diplomaticky a poznamenal, že sa tím z Grove rozhodne pre najlepšiu ponuku.

„Momentálne sme stále v procese uisťovania sa, že rozumieme všetkým možnostiam, ktoré má tento tím k dispozícii,“ vyslovil sa James Vowles. „Pravidlá obsahujú niekoľko riadkov, ktoré uvádzajú, že výrobca pohonných jednotiek bude môcť motory dodávať len niekoľkým tímom. Rovnaké pravidlá, mimochodom, mali Mercedes v tomto roku primäť k tomu, aby dodávali agregáty menšiemu počtu tímom.“

„Myslím si, že celá vec [ohľadom dodávateľa pohonných jednotiek, pozn. red.] je otvorená. Nie sme závislí na Mercedese, stále veci posudzujeme.“

„Musíme však, podobne ako ostatné tímy, dospieť k rozhodnutiu pomerne skoro. Domnievam sa, že na konci tohto roku by už bolo neskoro. Rozhodnutie tak prijeme ešte predtým.“

Vowles odmieta naratív, že by mal Williams úzko spolupracovať s Mercedesom len preto, lebo bol v minulosti sám jeho súčasťou.

„Ak si chcete dať vymaľovať dom, dostanete tri cenové ponuky. Veľmi by som vám odporučil, aby ste tak urobili. V tomto prípade je to rovnaké. Chcem sa uistiť, že rozumiem tomu, čo máme k dispozícii,“ doplnil 43-ročný Brit.

Súvisiace články