logo F1online.sk

Verstappen: Zabojovať o víťazstvo bude zložité, ale na tejto trati je možné všetko

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2023

Pódium bolo nachystané na ďalšiu „one man show“, ale v motoršporte je koniec až keď odmávajú šachovnicovou vlajkou a do tohto momentu, ako raz povedal Alain Prost, sa môže stať čokoľvek a pravdepodobne sa aj stane. Maxovi Verstappenovi a Red Bullu nebolo dopriate zažiť ďalší hladký víkend a lídra šampionátu v druhej časti kvalifikácie na Veľkú cenu Saudskej Arábie zastavila porucha hnacieho hriadeľa.

Verstappenov Red Bull vypovedal poslušnosť na výjazde z desiatej zákruty. Dokázal s ním síce „dokrívať“ až do boxov, ale mechanici už nemali šancu poruchu odstrániť. Max do toho momentu nemal v Q2 zajazdený žiadny čas, takže do pretekov odštartuje až z pätnásteho miesta, čo nedeľným pretekom dodáva potrebné korenie.

„O tomto probléme som počul prvýkrát. Stalo sa to na výjazde z desiatej zákruty. Je to nepríjemné,“ povedal Verstappen po predčasnom konci svojej kvalifikácie pre Sky.

„Myslím si, že až doteraz sme mali veľmi dobrý víkend. Každý tréning prebiehal hladko a pri každom výjazde na trať fungovalo auto naozaj dobre.“

„Takto bude trochu zložitejšie dostať sa dopredu, ale potrebujeme hlavne zbierať body. Sezóna je veľmi dlhá a prial by som si štartovať o trochu vyššie, ale teraz s tým už nemôžeme nič urobiť,“ dodal Max.

Red Bull by si v Džidde s najväčšou pravdepodobnosťou dokráčal po ďalší prvý rad, takže z fanúšikovského pohľadu môžeme byť radi a budeme zvedaví, či nám Max predvedie ďalšiu parádnu stíhaciu jazdu. Vlani sa mu to podarilo hneď niekoľkokrát a my si trúfame povedať, že napriek tomuto problému bude patriť k hlavným adeptom na víťazstvo aj po štarte z pätnásteho miesta.

„Na tejto trati je možné všetko. Videli sme už veľa šialených vecí, ale musíme tiež zostať trochu realistickí. Bude to náročné, ale máme dobré tempo, takže sa určite posunieme dopredu,“ povedal Verstappen.

„Technické problémy sú súčasťou motoršportu a takéto veci sa stávajú. Musíme sa uistiť, že zistíme, kde sa stala chyba, prečo sa stala a ako ju napravíme. Musíme sa sústrediť na preteky a minimalizovať škody,“ dodal Max.

Toto pritom nebol prvý problém, ktorý ho tento víkend postihol. V sobotu musel Verstappen meniť prevodovku a ešte v ten istý deň mu zlyhal hnací hriadeľ. Je to náhoda?

„Neviem, či to spolu súvisí. Všetko zanalyzujeme, ale v tejto chvíli viem len to, že zlyhal hnací hriadeľ, to je všetko,“ povedal Max.

Súvisiace články