logo F1online.sk

V Mercedese veria, že Džidda monopostu W14 sadne lepšie, ale nečakajú zázraky

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 3. 2023

Veľkú cenu Bahrajnu označil šéf Mercedesu Toto Wolff ako jeden z najťažších dní vo svojej bohatej pretekárskej kariére. Monopost W14 sa na okruhu Sachír dosť trápil a od víťazstva bol vzdialený priepastných 50 sekúnd. Podobne ako Ferrari, aj Mercedesu zostáva len dúfať, že na okruhu v Džidde to bude lepšie.

Aj keď si treba na rovinu povedať, že Mercedes v Bahrajne nehviezdil, tak trať v Saudskej Arábii je diametrálne odlišná. Uvidíme však, či naozaj ponúkne odlišný obraz, a ak áno, tak ako veľmi odlišný. V Mercedese môžu dúfať, ale veľké nádeje si nerobia.

„Už je to dávno, čo som sníval o nejakom zázraku, takže žiadne zázraky ani neočakávam,“ povedal pred saudským víkendom šéf tímu Toto Wolff.

„Okruh v Bahrajne je o zadných pneumatikách a tamojší asfalt je veľmi abrazívny, čo je možno najväčšia slabina nášho auta. Keď sa na to pozeráte z tohto pohľadu, možno by to mohlo byť v Džidde lepšie. Určite na tom budeme oveľa, oveľa lepšie na tratiach, na ktorých sú dôležité predné pneumatiky,“ dodal Wolff.

Slovami legendárneho Bolka Polívku sa však pýtame: „A bude to stačit, myslíš?“ Náskok Red Bull bol v Bahrajne priam priepastný a Max Verstappen sa na 50-sekundový náskok pred piatym Lewisom Hamiltonom ani príliš nenadrel. To je príliš veľa na to, aby to zmazal iba charakter okruhu.

„Každý si uvedomuje, že nájsť tri desatiny a auto doladiť nestačí. Je to otázka nájdenia poriadneho kusiska výkonnosti, čo nás môže vrátiť späť do boja o víťazstvá v pretekoch,“ povedal šéf Mercedesu.

Ten sa pred médiami v Bahrajne pohrával aj s myšlienkou zmeny konceptu, keďže tamojšie vystúpenie monopostu W14 bolo vyloženým sklamaním. Uvidíme, čo bude novinárom tvrdiť v Džidde, avšak pred štartom saudskoarabského víkendu povedal, že auto dosiahlo požadovanú úroveň výkonnosti.

„Stanovili sme si veľmi vysoké ciele, ktoré sa nám aj podarilo splniť. Myslím si teda, že je to o kolektívnom stanovení cieľov nás všetkých, a možno tiež o zmene perspektívy, čo môže byť taktiež zaujímavá výzva. Najradšej by som vyhral každé jedny preteky a pokračoval v získavaní jedného titulu za druhým, ale toto je výzva a pre mňa je rovnako zaujímavá, ako aj bolestivá,“ prehlásil Wolff.