logo F1online.sk

Vigna urobil z Vasseura v podstate športového riaditeľa a Ferrari ovládol sám

Charles Leclerc a Benedetto Vigna
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 3. 2023

Po asi troch mesiacoch zapĺňa dianie vo Ferrari titulky talianskych médií opäť. Na prelome rokov sme písali pomerne extenzívne o odchode Mattiu Binotta a situácii v tíme, ktorý si prechádzal ďalšou výmenou šéfa. Teraz sú udalosti v Maranelle na titulkoch opäť a opäť to sú správy, ktoré pre tifosi neveštia nič dobré.

Odchod šéfa aerodynamického oddelenia Davida Sancheza rozpútal lavínu článkov informujúcich o zmenách vo Ferrari pod vedením nového šéfa automobilky Benedetta Vignu. Ten bol hlavnou postavou príbehu už na prelome rokov pri odchode Binotta a teraz je hlavnou postavičkou príbehu boja medzi ním a novým šéfom Frédéricom Vasseurom.

Ten po Bahrajne zorganizoval v továrni veľké stretnutie so zamestnancami. Bola to príležitosť rozlúčiť sa s Davidom Sanchezom, ktorého nástupca vraj bude pochádzať z radov súčasných zamestnancov, a pripomenúť tímu, že teraz je najdôležitejšie držať spolu.

Vasseur v tom čase už určite dobre vedel o odchodoch ďalších dôležitých postáv, vrátane Laurenta Mekiesa. V talianskych médiách sa skloňuje jeho odchod do tímu Stefana Domenicaliho a Liberty Media. Portál Formu1a.uno však píše aj o záujme FIA (Mekies tam pracoval pred odchodom do Ferrari) a tímu Alpine.

„Vasseur by si ho rád ponechal, ale Mekies nie je spokojný s počínaním a prítomnosťou Vignu, s ktorým to nie je vôbec jednoduché,“ píše Formu1a.uno.

„V posledných mesiacoch sme písali, že Vasseurovo vymenovanie zo všetkých najviac vyhovovalo generálnemu riaditeľovi Ferrari, kým Elkann o ňom nebol presvedčený (na post šéfa tímu si prial prominentnejšiu postavu), ale Vigna ho presvedčil.“

„Taliansky manažér tak poľahky prevzal kontrolu nad Gestione Sportiva vďaka Vasseurovi, ktorému ostali prevažne úlohy športového riaditeľa. Niečo také však nebolo úplne v pláne,“ píše Formu1a.uno.

Nezabudnime, že pod Binottom vykonával Mekies dlho rolu športového riaditeľa. Vlani sa z neho stal pretekový riaditeľ a v tejto funkcii pokračuje aj v tomto roku. Francúzsky inžinier bol dvojkou tímu po Binottovi a fakticky jeho prvým následníkom. Rolu dvojky fakticky drží aj dnes, avšak jeho úloha sa postupne stala skôr reprezentatívnou a právomoci postupne strácal.

Vigna výmenu stráží vo Ferrari dokonalo využil. Už skôr sme (citujúc talianske médiá) písali, že po čistkách v automobilke by rád prenikol aj do pretekárskeho tímu, v čom mu však vlastným telom bránil Binotto. Teraz je však Vignova prítomnosť v Gestione Sportiva nespochybniteľná a nie sme ďaleko od pravdy, keď povieme, že generálny riaditeľ je v súčasnosti číslom jedna a Vasseur číslom dva.

„Takéto rozhodnutia majú vplyv aj na Mekiesa a ďalšie vedúce postavy tímu, pričom francúzsky inžinier by sa radšej podriadil Vasseurovi a nie Vignovi. Riadiace právomoci v Gestione Sportiva však prebral taliansky manažér,“ hlási taliansky portál.

Na druhej strane však dobre vieme, že Frédéric Vasseur nie je ani trochu hlúpy a nenechá sa vytlačiť bez boja. „Keď Vigna nechce zostať vo vedení sám, vzhľadom na Vasseurovu skorú nespokojnosť so situáciou, bude sa musieť stiahnuť, kým Elkann – ten dal Vignovi voľnú ruku – bude musieť zvýšiť svoju aktivitu, vrátiť veci na správne miesto a zaviesť vysoké štandardy,“ píše Formu1a.uno.

Síce sa o tom môžeme len dohadovať, ale asi nie je ťažké uhádnuť, o čom sa chce Charles Leclerc s Johnom Elkannom rozprávať. Talianska Gazzetta totiž uviedla, že Monačan sa chce s predsedom predstavenstva Ferrari stretnúť a porozprávať medzi štyrmi očami.