logo F1online.sk

Palmerovi je Norrisa ľúto, podľa Čandhoka myslí na odchod z McLarenu

Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 3. 2023

Mala to byť veľkolepá oslava šesťdesiatin McLarenu. Ako to však už pri takýchto príležitostiach býva zvykom, akurát vtedy prichádzajú všetky katastrofy. Spomeňte si na oslavu 125. výročia založenia Mercedesu na Veľkej cene Nemecka 2019 alebo oslavu 1000. veľkej ceny Ferrari, ktorá vyšla na sezónu 2020, a teda najhorší rok Scuderie za 40 rokov. Niečo podobné v tejto sezóne zrejme okúsi aj tím McLaren.

Partička z Wokingu vzhliadala k začiatku novej éry s optimizmom. Všetky dieliky skladačky postupne zapadali na svoje miesta a nemali sme dôvod domnievať sa, že nová éra nebude pre McLaren skvelá. Na začiatku sezóny 2023 však pôsobí nový monopost, pomenovaný na oslavu okrúhleho výročia MCL60, ako úplne najslabší na rošte.

To je veľmi zlá správa zvlášť pre Landa Norrisa, ktorý sa už vo Formule 1 dostatočne „oťukal“ a potvrdil svoju povesť pilota schopného bojovať o víťazstvá. Triumfovať s MCL60 je však sci-fi.

„McLaren je na tom presne tak, ako sme sa domnievali po testoch, skrátka sa trápia,“ povedal bývalý pilot a dnes expert F1 TV Jolyon Palmer.

„Landovi sa síce na štarte podarilo preniknúť do najlepšej desiatky, ale nemal tempo a len sa prepadal. Nakoniec sa objavili problémy so spoľahlivosťou a preteky sa preňho v podstate zmenili na testy.“

„Tempo McLarenu bolo naozaj slabé. Lando zajazdil kvalifikáciu brilantne a bol blízko k postupu do Q3, ale nesmieme zabúdať, že do Q2 sa dostal len vďaka tomu, že svoj čas zajazdil skôr než Logan Sargeant. Pokojne to však mohlo skončiť vypadnutím oboch McLarenov už v Q1,“ hovorí bývalý šampión série GP2.

Jemu, podobne tak nám všetkým ostatným, je jasné, že Norris si takýto údel nezaslúži. V minulosti už preukázal, čo dokáže, no rok 2023 môže byť plytvaním veľkého potenciálu britského pretekára.

„Dostal sa do najlepšej desiatky, no potom ho predbehol Albon a neskôr ho pri debute s Williamsom popreháňal Sargeant. Chápete, tento chalan už stál na pole position, bojoval o pódiá a aj vlani raz vystúpil na stupne víťazov. Určite by nemal bojovať na konci poľa, takže mi je trochu ľúto Landa za to, v akej situácii sa ocitol McLaren,“ povedal Palmer.

Pri takejto forme tímu z Wokingu je pritom viac ako namieste hovoriť aj o budúcnosti. Norris možno má zmluvu až do konca sezóny 2025, ale to vo Formule 1 nemusí nič znamenať. Mal by rodák z Bristolu využiť prvú príležitosť a opustiť potápajúcu sa loď?

„Mladý Lando Norris bude jazdcom uvažujúcim o prestupe do Ferrari alebo Red Bullu,“ povedal ďalší bývalý pilot a dnes expert Karun Čandhok. „Hovorili sme o tom už pred sezónou. Zak Brown odviedol úžasnú prácu a poistil si jeho služby na štyri roky.“

„Zaujímali by ma však výstupné klauzuly. Myslím si, že boli dostatočne chytrí, aby nejaké do kontraktu dali. Napríklad niečo na spôsob: ak sa McLaren neumiestni v najlepšej štvorke Pohára konštruktérov, môže Lando preskúmať svoje možnosti.“

„Ak odrátame tri top tímy, tak tu máme Landa a Fernanda ako dvoch najlepších jazdcov na rošte. Viem si predstaviť jeho frustráciu, keď s týmto autom bojuje ledva o postup do Q3,“ dodal Čandhok.