logo F1online.sk

Markovi by nudná sezóna neprekážala, ale očakáva tesnejšie preteky

Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 3. 2023

Demonštrácia ohromnej sily. Red Bull v prvých pretekoch sezóny absolútne deklasoval konkurenciu a súperov nechal ďaleko za sebou. Počínanie monopostu RB19 bolo natoľko suverénne, že presvedčilo Georgea Russella k vyhláseniu, že Red Bull v tejto sezóne vyhrá všetky preteky. Helmutovi Markovi by to síce nevadilo, ale takýto extrémne jednoznačný priebeh sezóny neočakáva.

Ešte horšie je pritom pomyslenie, že Max Verstappen nečelí konkurencii ani vo vnútri vlastného tímu. Sergio Pérez sa v posledných dvoch rokoch neukázal ako zdatný súper a do cieľa Veľkej ceny Bahrajnu prišiel s takmer dvanásťsekundovou stratou na obhajcu titulu. To pre nás, fanúšikov dobrých a vyrovnaných pretekov, nie je úplne najoptimistickejšia správa.

„Nevadilo by mi, keby nás čakal nudný rok, ale neverím, že taký bude,“ povedal pre Motorsport.com poradca Red Bullu Helmut Marko. „Boli to len prvé preteky sezóny, navyše v špecifických podmienkach, keďže asfalt na tejto trati je abrazívny.“

„Každé preteky sú iné. Džidda je napríklad omnoho rýchlejšia a ostatné tímy nespia, aj oni budú svoje autá vyvíjať,“ dodal rakúsky veterán sveta motoršportu.

Ten už skôr predniesol svoju teóriu, podľa ktorej má Ferrari opäť najsilnejší motor na rošte a v kalendári nájdeme okruhy, ktoré budú monopostu SF-23 vyhovovať. Saudská Arábia by mala byť najbližším príkladom, podobne to však bude platiť aj o Spa alebo Monze.

„Myslím si, že Ferrari má v súčasnosti najvýkonnejší motor, ale ako vám to pomôže, keď nie je aj dostatočne spoľahlivý?“ pýta sa Marko.

„Ale áno, majú najvyššiu maximálnu rýchlosť a my sa s tým musíme vyrovnať. Uvidíme, čo sa stane na okruhoch ako Monza,“ dodal poradca Red Bullu.

V podobnom duchu sa vyjadril aj jeho kolega, šéf tímu Christian Horner. „23 pretekov je maratón a dôležitá je konzistencia v priebehu celej sezóny. Bahrajn bol pre nás skvelý začiatok, ale očakávame, že naši súperi nám to v ďalších pretekoch tvrdo vrátia.“

Súvisiace články