logo F1online.sk

Úvodný šprint F2 ovládol Boshung, Staněk skončil trinásty

Roman Staněk
© Archív Romana Staněka
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 3. 2023

Český pilot Roman Staněk skončil v šprintových pretekoch Formuly 2 v bahrajnskom Sachíre na trinástom mieste. V piatkovej kvalifikácii si rodák z Valašského Meziříčí vyjazdil deviate miesto a zaistil si tak do sobotného šprintu, v ktorom sa na štarte otáča poradie v najlepšej desiatke z kvalifikácie, druhé miesto na štarte. Avšak hneď po zhasnutí červených svetiel sa začal prepadať.

V priebehu prvých troch kôl šprintu spadol Roman až na deviate miesto, a to hlavne vinou pretočenia pneumatík na štarte a masívneho prebrzdenia v prvom kole v zákrute číslo 10. Následne sa český pilot dokázal dostať späť cez indického pilota Kushe Mainiho a po tom, čo bol penalizovaný Arthur Leclerc, sa posunul na siedme miesto, ktoré držal takmer celé preteky. Až ku koncu, keď jeho pneumatiky aj kvôli prebrzdeniu z prvého kola úplne „odišli“, sa pred Staňka najprv opäť dostal Maini, potom aj Enzo Fittipaldi a Zane Maloney. V poslednom kole neudržal mladý Čech ani desiatu priečku, keď sa v záverečných metroch prepadol na konečnú a nebodovanú trinástu pozíciu.

Šprintové preteky ovládol po štarte z prvého miesta Švajčiar Ralph Boschung z tímu Campos Racing a po 96 pretekoch vo Formule 2 si tak vyjazdil svoje prvé víťazstvo. Na pódiu ho doplnili druhý Nór Dennis Hauger a tretí vlaňajší šampión Formuly 3 Francúz Victor Martins.

Do hlavných pretekov, v ktorých sa bojuje o viac bodov a ktoré sú naplánované na nedeľu 11:20 hod., sa už štartuje podľa výsledkov kvalifikácie. Z pole position vyrazí Théo Pourchaire, zatiaľ čo Roman Staněk bude usilovať o body z deviatej pozície.

Komentár Romana: „Štart som mal dobrý, ale po preradení na dvojku auto prestalo ťahať, tak preto ten prepad na začiatku. A aby toho nebolo málo, tak mi prvé tri kolá nefungovali optimálne brzdy, takže došlo k veľkému prebrzdeniu v jednej zo zákrut v prvom kole. Potom to už bolo ťažké. Musel som ísť, čo to šlo, pretože sa na mňa tlačili súperi. Ku koncu pretekov už boli gumy úplne hotové a auto vôbec nedržalo. Môžem byť rád, že som vôbec došiel do cieľa. V nedeľu štartujem z deviateho miesta, tak verím, že sa pobijem o dobré body.“

Bodovaná osmička pretekov:

Twitter/FIA Formula 2