logo F1online.sk

Vowles myslí na budúcnosť: Nečaká nás cesta dlhá niekoľko mesiacov, ale rokov

Alex Albon, Williams, ilustračné
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 3. 2023

Tím Williams vstupuje aj do sezóny 2023 ako najväčší outsider. Pred štartom prvého víkendu to priznal sám pilot stajne Alex Albon. Tento tím, ktorý skončil na poslednom mieste v štyroch z posledných piatich sezón, však nechce zostať na chvoste naveky. S novým šéfom za kormidlom kompletizuje plány na nasledujúce roky.

Vo Formule 1 sa síce môže stať všetko, viď. tohtoročný príklad Aston Martinu, ale nemáme veľa dôvodov domnievať sa, že Williams bude v nasledujúcom minimálne roku schopný odlepiť sa od dna.

„Snažíme sa položiť základy nie na jeden, ale na tri až päť nasledujúcich rokov,“ napísal nový šéf James Vowles v stĺpčeku na oficiálnych stránkach svojho tímu. „Potrebujeme však čas na ich zavedenie, upevnenie a udržanie. Nič z toho nemôžeme obetovať pre krátkodobý úspech s tohtoročným monopostom FW45.“

To znie ako začiatok ďalšej päťročnice a Vowlesa sa novinári v Bahrajne spytovali, čo tieto slová znamenajú pre tohtoročný monopost. Nezabúdajme, že vďaka poslednému miestu v minulej sezóne má Williams k dispozícii najväčší priestor na vývoj vo veternom tuneli a na CFD. Nový šéf však dal jasne najavo, ako bude tohtoročný vývoj prebiehať.

„Určite to do istej miery vyvážime, ale zámer celej organizácie je absolútne jasný,“ prehlásil Vowles. „Keď si máme vybrať medzi rozhodnutím, ktoré nám umožní zlepšiť sa budúci týždeň, alebo rozhodnutím, ktoré nás posunie vpred v nasledujúcich šiestich, dvanástich alebo dvadsiatich štyroch mesiacoch, zvolíme to druhé.“

„Stále máte veterný tunel, v ktorom musia prebiehať obvyklé procedúry s cieľom zlepšiť výkonnosť. To bude mať určite za následok naše zrýchlenie ešte v tomto roku,“ dodal.

Vowles má za sebou prvé dni a týždne v novej práci. V prvom rade sa musí pokúsiť porozumieť štruktúre tímu a spôsobu práce, potom vykonať zmeny, ktoré Williamsu umožnia dosiahnuť zisky v nasledujúcich rokoch.

„Tím si v posledných pätnástich rokoch prešiel obrovskými ťažkosťami, finančnými aj inými, no dokázal to prežiť. V porovnaní so svojimi súpermi, ktorí mali k dispozícii financie, Williams len prežíval. Než som prišiel sem, mal som tento luxus vo svojom niekdajšom tíme aj ja,“ vysvetlil Vowles.

„V dôsledku toho vznikol priepastný rozdiel medzi tým, ako je na tom v súčasnosti a kde musí byť v budúcnosti. Rozpočtový strop je však limitujúcim faktorom a redukuje možnosti kapitálových investícií. Na ceste za úspechom, ktorú by som definoval za iných okolností, nám tieto financie nebudú stačiť.“

„Aby sme mohli bojovať niekde vpredu, potrebujeme zariadenia, ktorých dokončenie a rozmiestnenie je práca na viac ako len šesť alebo dvanásť mesiacov. Okrem toho nám chýba aj technický personál na kľúčových pozíciách a tím je pod tlakom, aby tieto medzery zacelil. Nečaká nás teda cesta dlhá niekoľko mesiacov, ale rokov,“ povedal Vowles.

Súvisiace články