logo F1online.sk

Po hladkých testoch zostali v Red Bulle zaskočení: Musím sa dostať do rytmu, hlási Verstappen

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 3. 2023

Po piatkových jazdách v Bahrajne je nemožné nebyť zvedavý na štart nového ročníka. Red Bull doň vstupuje v úlohe favorita, avšak vystúpenie tohto tímu vo voľných tréningoch nebolo také dominantné. Očakávame však, že v Milton Keynes v piatok v noci zapnú počítače a v sobotu sa predstavia v lepšej forme. Dobrý progres sa tímu podľa slov Maxa Verstappena podaril už medzi prvým a druhým voľným tréningom v Bahrajne.

Ataky Aston Martinu po piatku rozhodne treba brať vážne. Tento tím sa v súčasnosti javí ako hlavný vyzývateľ Red Bullu, ktorý zeleným monopostom možno ešte trochu pomohol nabrať sebadôveru rozpačitým úvodom v Bahrajne.

„Mali sme náročný začiatok dňa, prvý voľný tréning bol naozaj zlý a nedokázali sme nájsť správne vyváženie, čo je naozaj zvláštne, pretože nech sme v testoch skúsili čokoľvek, tak aj keď to možno nebolo zakaždým úchvatné, určite sme neboli takto ďaleko,“ povedal po piatku novinárom Max Verstappen.

„Máme teda pred nami niekoľko vecí, ktorým musíme porozumieť, dokonca aj začiatok druhého tréningu bol trochu náročný. Nakoniec som však pred posledným pokusom aspoň cítil spojenie s autom a kolo nebolo také zlé keď uvážim, že som nemal sebadôveru a chýbala mi nejaká referencia.“

„Pokiaľ ide o pretekové simulácie, tak si myslím, že po všetkých tých zmenách bolo naše tempo až prekvapujúco dobré. Auto nie je s plnou nádržou zlé, len sa potrebujem znovu dostať do rytmu. Začiatok dňa bol náročný, ale dokázali sme sa vrátiť na správnu cestu a myslím si, že teraz to už vyzerá oveľa lepšie,“ dodal Max.

Je možné, že na rozdiel od minulého roka nebude v Bahrajne hlavným súperom Red Bullu tím Ferrari, ale Aston Martin. Rešpekt pred rýchlosťou zelených monopostov vyjadril aj sám dvojnásobný majster sveta. „Sú rýchli, ale už v testoch sme videli, že boli veľmi konkurencieschopní. Majú za sebou dobrý deň, kým my máme pred nami ešte nejakú prácu. Vieme však, že máme veľmi dobré auto, len sme ešte neposkladali všetky dieliky skladačky,“ hovorí Max.

„Keď sa budem v aute opäť cítiť dobre a budem môcť v jazde na jedno kolo zatlačiť, potom sme určite rýchli, ale musíme sa zároveň uistiť, že nevypadneme z optimálneho okna smerom do pretekov,“ uzavrel Verstappen.

Jeho slová potvrdil aj tímový kolega Sergio Pérez, ktorý v podstate zopakoval to, čo povedal Max. „Na trati to bolo dosť zložité. Podmienky sú takmer totožné s tými z testov, ale teploty medzi ránom a popoludním sa dosť zmenili. Jediným reprezentatívnym tréningom tak bol ten popoludňajší. Máme pred nami nejakú prácu pokiaľ ide o zlepšenie rýchlosti na jedno kolo, čo nás automaticky dostane do lepšej formy aj v pretekovom tempe. Auto sme už dosť preskúmali, takže vo všeobecnosti máme dobré nápady, ktorými smermi sa pred sobotou vydať,“ povedal mexický pretekár, ktorého forma Aston Martinu taktiež neprekvapila.

„Už po testoch sme vedeli, že budú celkom silní a konkurencieschopní. Nie som teda prekvapený, v piatok sa len potvrdila ich rýchlosť,“ dodal Pérez.

Súvisiace články