logo F1online.sk

Vowlesovi bol okamžite zrejmý kontrast medzi novým a starým tímom

James Vowles
© Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 2. 2023

Vymenil jeden z najlepších tímov za jeden z najhorších, avšak pre Jamesa Vowlesa to bolo stále povýšenie. Nový boss Williamsu sa posunul na tú najvyššiu pozíciu, akú môžete vo Formule 1 skúsiť – stal sa šéfom tímu. Zanechal za sebou roky obrovských úspechov a vybral sa za novou výzvou do Williamsu, ktorý, ako bolo hneď zrejmé aj Vowlesovi, nie je tímom na úrovni Mercedesu.

V Grove majú za sebou roky strádania. Písali sme o tom už veľakrát, z posledných piatich rokov skončil tento tím na poslednom mieste štyrikrát. Pod novými majiteľmi sa však pomaly začína dvíhať k stabilnejším zajtrajškom. Ani Rím však nebol postavený za deň.

Dôležitým krokom pri rozvoji tímu má byť angažovanie Jamesa Vowlesa, mladého, ale zároveň nesmierne skúseného veterána tímov BAR, Honda, Brawn a Mercedes. Ten sa v skutočnosti ujal vedenia Williamsu iba tento týždeň po uzavretí a ukončení svojho pôsobenia v Mercedese. Rozdiely medzi oboma celkami vraj boli zrejmé na prvý pohľad.

„Je tu množstvo skvelých ľudí,“ povedal o svojich podriadených Vowles. „Majú za sebou náročných posledných pätnásť rokov alebo tak nejak, a to kvôli okolnostiam, nedostatočnému financovaniu a pod. Stále však môžete cítiť rovnakú vášeň, ktorá zostáva nemenná bez ohľadu na pozíciu na rošte. Budú tvrdo pracovať na čomkoľvek v úsilí posunúť sa vpred.“

Zaujímavé je, že aj keď tím vymenoval Vowlesa za nástupcu Josta Capita, nemá nástupcu Francoisa-Xaviera Demaisona, ktorý donedávna pôsobil vo funkcii technického riaditeľa. Dave Worner, ktorý prišiel do Williamsu z Red Bullu pred tromi rokmi, bol vymenovaný za dočasného technického riaditeľa, takže uvidíme, ako sa nový šéf nakoniec rozhodne.

„Nemáme vytvorenú štruktúru na technickom oddelení, samozrejme, to je výsledok posledných zmien. Úlohou číslo jedna je vytvoriť poriadne štruktúry, vymenovať technického riaditeľa, hlavného aerodynamika, atď. To je úloha číslo jedna, pretože toto organizácia potrebuje, aby sa mohla posunúť vpred,“ hovorí Vowles.

„Toto je kvalitná organizácia a dokáže konať bez technického riaditeľa. Ako tu teraz sedíme, tak po trati jazdí auto, ktoré bolo postavené. V priebehu zimy odviedol tím neuveriteľnú prácu, aby sa niečo také podarilo. Nejde tu o krátkodobé riešenie, ale nájdenie správneho človeka z dlhodobého hľadiska. Kľúčom je uistiť sa, že nájdeme osobu, ktorá sa hodí do organizácie z dlhodobého hľadiska,“ zdôraznil Vowles.

Ten priznal, že aktuálne sa snaží zistiť, „ako na tom Williams je“ v porovnaní s jeho predchádzajúcim zamestnávateľom. „Mám tú výhodu, že prichádzam z organizácie, kde ak ste o niečo požiadali, bolo vám to poskytnuté. Mali ste k dispozícii všetko, čo si len dokážete predstaviť.“

„To je výrazný kontrast v porovnaní s tým, kde som teraz, zvlášť v podmienkach rozpočtového stropu, keď je ťažké požiadať alebo dokonca zaplatiť za to, čo potrebujete,“ hovorí Vowles.

Ten však čelí novým výzvam aj po osobnej stránke. Ako hlavný stratég Mercedesu neprišiel do kontaktu s úlohami, ktoré bude mať vo Williamse v prvom rade na starosti. „Povedal by som, že nie ste ani zďaleka tak spojený s autom, ale oveľa viac so sponzormi, médiami a podobne. To nemusí byť nevyhnutne zlé – je v tom aj príjemný prvok tejto práce. Predtým ste boli silne spojený s autom. Musíte sa od neho odosobniť, skrátka nemáte dosť času, aby ste ho mohli rozložiť medzi všetky činnosti,“ povedal Vowles.

Súvisiace články