logo F1online.sk

Verstappen i Red Bull naberajú sebadôveru: Bol to hladký deň

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 2. 2023

Keby ste si v prvý deň predsezónnych testov dali pohárik zakaždým, keď nejaký komentátor použil v súvislosti s Maxom Verstappenom slovo „sebadôvera“ alebo „sebavedomie“, zrejme by ste deň dožili vo vegetatívnom stave. Kým dopoludnia zvolili všetci skôr opatrný prístup, Max na to tlačil už v prvých hodinách. Holanďan odjazdil s Red Bullom celý deň a zakončil ho na čele výsledkovej listiny.

„Po rozhovore s Maxom Verstappenom si nie som istý, či som ho niekedy počas testov videl takého sebavedomého. Rýchlo nabral rýchlosť, auto – evolúcia toho minuloročného – reagovalo dobre a odjazdil s ním vzdialenosť takmer troch veľkých cien. To je až desivé,“ napísal reportér Lawrence Barretto.

Red Bull zatiaľ pokračuje tam, kde vlani skončil. Všetko tomuto tímu ide až neuveriteľne hladko a bez najmenších problémov. Nebol dôvod na nespokojnosť, hoci ciele neboli na prvý deň nastavené vysoko. V tejto fáze je najdôležitejšie pozbierať kolá, dáta a vyhýbať sa problémom so spoľahlivosťou. Presne to sa Red Bullu a Verstappenovi v prvý deň aj podarilo.

„Bolo to dobré,“ povedal dvojnásobný šampión po 157 kolách a asi 850 kilometroch v kokpite. „Odjazdili sme veľa kôl, a to sme, samozrejme, aj chceli. V podstate to bol hladký a bezproblémový deň.“

„Mohli sme sa poriadne sústrediť na auto, vyskúšať si zopár vecí a taktiež pochopiť tohtoročné pneumatiky. Najazdili sme toho veľa počas horúceho dňa a potom aj po zotmení, takže to bol celkom v pohode deň,“ skonštatoval Verstappen.

Obdobie dohadovania a špekulácií sa nám pomaličky chýli ku koncu a teraz už necháme rozhodovať stopky. Tie sú Red Bullu naklonené už od začiatku novej éry a koncept tohto tímu, ktorý pred rokom 2023 prešiel zlepšeniami, je zdá sa funkčný. Neobjavili sa zatiaľ ani problémy so spoľahlivosťou alebo poskakovaním.

„Auto je vlastne evolúciou toho minuloročného. Myslím si, že vlani ste potrebovali stráviť viac času adaptáciou a chápaním toho, čo musíte robiť,“ hovorí Max.

„Samozrejme, so všetkými znalosťami z minulého roka je to pre všetkých omnoho jednoduchší štart. Bolo pekné vidieť nové auto, jeho rozvoj v porovnaní s minulou sezónou a tiež jeho trochu odlišné správanie, čo sa dá pričítať aj novým pneumatikám,“ dodal Verstappen.

Pri odpovedi na otázku, či je RB19 oproti svojmu predchodcovi krokom vpred, však zostal opatrný. „V tejto chvíli ťažko povedať, ale auto funguje dobre, a to je podľa mňa najdôležitejšie,“ odkázal dvojnásobný šampión.