logo F1online.skF1online.sk

Aj Cunoda si zdvihol latku: Cieľom sú Q3 a body

Júki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 2. 2023

Každá sezóna v kariére pilota Formuly 1 je nesmierne dôležitá. S vašimi výkonmi musí panovať spokojnosť, inak sa ocitáte na šikmej ploche. Na Júkiho Cunodu bol jeho zamestnávateľ v prvých dvoch sezónach pomerne zhovievavý, čo u Red Bullu nebýva úplným zvykom. Japonského mladíka teraz čaká tretí rok a aj on si uvedomuje, že v F1 môže byť každý rok posledný.

Napriek celkom evidentnému zlepšeniu v porovnaní s nováčikovskou sezónou neboli Júkiho výkony v roku 2022 nijak oslnivé. Oslnivý však nebol ani monopost, takže sa nedostatok získaných bodov dá odpustiť.

V sezóne 2023 sa však situácia dramaticky zmení. Cunoda je odrazu v AlphaTauri tým skúsenejším mužom, ktorý by ho mal potiahnuť na brífingoch i na trati. Japonec však na sebe tvrdo pracoval a pred novou sezónou sa cíti byť dokonalo pripravený.

„Stoja za tým hlavne dva dôvody,“ objasňuje Cunoda svoj pokrok medzi rokmi 2021 a 2022. „Prvým je môj fyzický rozvoj, na čom som pred sezónou tvrdo pracoval. To malo veľký vplyv na moju fyzickú kondíciu všeobecne, čo zas stálo za zlepšením koncentrácie a výkonnosti v pretekoch.“

„Druhým dôvodom bola sebadôvera, ktorá sa mi vrátila po tom, čo som jej časť stratil v mojej prvej sezóne. To ma veľmi limitovalo. Dokázal som ju však krôčik po krôčiku získať späť, hlavne v posledných troch pretekoch sezóny 2021, na ktorých som potom staval v celom priebehu roka 2022. Tieto dva faktory boli kľúčové pre moje zlepšenie po jazdeckej stránke,“ dodal Cunoda.

Dva roky sú vo Formule 1 skutočne dlhá doba a existujú stovky prípadov, keď sa pilot po dvoch rokoch skrátka neosvedčil a musel si hľadať zamestnanie inde. Júkimu sa to však podarilo zvládnuť a stojí na prahu svojho tretieho roka.

„Teraz som už celkom iný jazdec, no stále som si ponechal tie dobré aspekty z mojej nováčikovskej sezóny. Teraz však mám veci rozhodne viac pod kontrolou, viac spolupracujem s tímom a tiež sa správam inak, pretože som sa toho veľa naučil, nielen na trati, ale aj mimo nej. Aj to má na moje pretekanie pozitívny vplyv. Predtým som úplne nedocenil, čo všetko to obnáša, ale teraz už viem, že sú to naozaj dôležité veci,“ povedal Cunoda.

Tomu jeho šéf Franz Tost poriadne zdvihol latku. Japonec má v roku 2023 bojovať o Q3 a o body každý víkend. Tlak zo strany najvyššieho bossa tu teda je. Aké ciele si však stanovil sám Júki? „Mojím hlavným cieľom je podávať konzistentnejšie výkony v každých pretekoch a bodovať pravidelnejšie, bez ohľadu na výkonnosť auta. Chcem mať nad sebou kontrolu za každých okolností, dobre pracovať s tímom a porozumieť autu čo najrýchlejšie. Chcem v tomto roku podávať tie najlepšie výkony za tri roky, dostávať sa do Q3 a získavať body,“ prehlásil Cunoda.

Súvisiace články

Diskusia