logo F1online.sk

Horner a Verstappen sa nezhodli v otázke závažnosti dopadu trestu na Red Bull

Christian Horner a Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2023

Ako veľmi ovplyvní trest za prekročenie rozpočtového stropu tím Red Bull? Na túto otázku hľadáme odpoveď už niekoľko mesiacov a možno sa ju ani nikdy nedozvieme, avšak priebeh sezóny 2023 môže veľmi výrazne napovedať. Faktom však je, že ani Christian Horner a Max Verstappen sa nedokázali zhodnúť na tom, aký zásadný bude vplyv penalizácie na stajňu z Milton Keynes.

Finančná pokuta sa Red Bullu nijak nedotkne, keďže táto položka sa do rozpočtového stropu nezapočíta, ale čo druhá „polovica“ ich trestu? Inžinieri prišli o desať percent z času, ktorý mali pre túto sezónu alokovaný na vývoj vo veternom tuneli a na CFD. To sa nemusí zdať veľmi veľa, ale nejaký vplyv to mať bude. Otázka je, aký veľký?

„Snažíme sa vyťažiť maximum z toho, čo máme,“ povedal pri predstavení nového monopostu RB19 v New Yorku šéf Red Bullu Christian Horner. „Tím sa musel adaptovať na hendikep, ktorý máme a odvádza pritom úžasnú prácu. Bude to však stačiť? Uvidíme o pár týždňov v Bahrajne a neskôr.“

„Rozhodne je to významný hendikep, ktorý si so sebou ponesieme väčšinu roka. Myslím si však, že tím to akceptoval; snažili sme sa adaptovať a pracovať čo najefektívnejšie. Či to stačilo, to uvidíme, keď RB19 pošleme na trať v plnej paľbe,“ dodal boss Red Bullu.

Jeho zverenec Max Verstappen sa síce vyjadril rovnako odhodlane, ale predsa len inak. Ten totiž trest nevníma ako výraznú trhlinu pre jeho titulové ambície.

„Áno, určite som o tom premýšľal, ale podľa mňa máme v továrni veľmi schopných ľudí. Istotne nám to však prácu trochu sťaží,“ hovorí Verstappen.

„Pozerám sa na to však aj inak, radšej nech sme v takejto pozícii, než končiť zakaždým na druhom alebo treťom mieste, pretože to je omnoho skľučujúcejšie. Máme veľa dobrých ľudí a určite musíme byť o trochu precíznejší v tom, čo robíme vo veternom tuneli, ale neočakávam, že to bude zásadný limitujúci faktor v našom boji o titul,“ dodal holandský pretekár.