logo F1online.sk

Vettel zložil poklonu jazdcom rely: Nedostáva sa im zaslúženej pozornosti

Sebastian Vettel
© Twitter/ROC Sweden
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 1. 2023

Aj tento rok sa slávne Preteky šampiónov konajú na ľadovej dráhe vo Švédsku a podobne ako vlani tam zamieril aj Sebastian Vettel, aby s Mickom Schumacherom reprezentoval v tímovej súťaži Nemecko a v individuálnej aj seba. Opäť sa teda podujatie koná v podmienkach, ktoré jazdci rely poznajú veľmi dôverne a okruhoví špecialisti sú trochu v nevýhode. Na pretekoch, kde nejde o to vyhrať, ale zúčastniť sa však Seb zložil veľkú poklonu pred jazdcami rely.

Tých sa vo Švédsku neobjavilo málo a ani tento rok nechýbajú hviezdy ako Sébastien Loeb, Thierry Neuville, Petter Solberg a Oliver Solberg. Tieto mená štvornásobný majster sveta pozná veľmi dobre, keďže Majstrovstvá sveta v rely pozorne sleduje a vie, čo títo borci dokážu.

„Jazdcov rely nesmierne obdivujem. Myslím, že majú neuveriteľné schopnosti,“ povedal Vettel médiám v predvečer Pretekov šampiónov.

„Tu zažijete len drobný záblesk toho, aké to je v rely. Mám pocit, akoby som do prvej zákruty prišiel so skrutkovačom a kladivom ako s jedinými dostupnými nástrojmi, kým títo chlapci majú k dispozícii kompletný kufrík s náradím a sú vybavení na všetko, čo sa môže stať.“

„Podľa mňa je to skvelý šport. Je v ňom prvok pretekania a zručnosti, ale v mnohých ohľadoch celkom odlišný. Je to skvelý šport vyžadujúci ohromné zručnosti a jazdci sú podľa mňa skvelí. Nedostáva sa im však takej pozornosti, akú si zaslúžia,“ myslí si štvornásobný majster sveta.

„Ich disciplína je ako šport veľmi odlišná. Vyžadovalo by to veľa práce, ale po istom čase, keď už ma z toho sedenia začne svrbieť zadok… bola by to skvelá výzva,“ dodal Vettel na margo možnosti vyskúšať rely.

Na otázku, či Majstrovstvá sveta v rely sleduje, odpovedal bývalý pilot Toro Rosso, Red Bullu, Ferrari a Aston Martinu kladne. „Áno, vždy som to trochu sledoval.“

„Nie úplne každý sektor, ale mám prehľad o jednotlivých podujatiach a rýchlostných skúškach. Prichádza tam veľa mladých jazdcov, no pamätám si aj časy, prepáč Petter (Solberg, prítomný na tlačovej konferencii, pozn. red.), keď Petter vyhrával a súťažil. Nie je to síce tak, že by som s rely vyrastal, ale vždy som to nejako vnímal a obdivoval, že jazdci idú naplno bez obrubníkov a traťových limitov a tak nejak im nezáleží na teréne, podmienkach, počasí a pod. Skrátka som tým veľmi fascinovaný,“ povedal Vettel.

Súvisiace články