logo F1online.sk

Leclerc je pod väčším tlakom ako Verstappen či Hamilton, myslí si Herbert

Charles Leclerc, Max Verstappen, Lewis Hamilton so šampanským na pódiu VC Rakúska 2022
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 1. 2023

Podľa bývalého pretekára Formuly 1 a súčasného televízneho komentátora Johnnyho Herberta je Charles Leclerc v súčasnosti pod výrazne väčším tlakom než jeho najväčší súperi Max Verstappen a Lewis Hamilton – a to z jedného jediného dôvodu. Monačan je totiž pretekárom Ferrari a teda tímu, ktorý má s prehľadom najväčšiu fanúšikovskú základňu a od ktorého sa očakáva, že po rokoch konečne získa majstrovský titul.

Ferrari a Leclerc vstúpili do minulej sezóny viac než dobre. Po prvých niekoľkých pretekoch viedli a zdalo sa, že majstrovský pohár by po rokoch skutočne mohol zamieriť do Maranella. Postupom čase však opraty nad šampionátom prevzal Red Bull, pričom Scuderia sa jeho tempu dokázala vyrovnať nanajvýš v prvej polovici ročníka.

Vo Ferrari tak tradične zavládlo sklamanie. Ešte väčšmi než samotný tím bol z celkového výsledku v šampionáte zrejme rozčarovaný Leclerc, ktorý sa v priebehu roka hneď niekoľkokrát ponosoval na prijaté stratégie.

Podľa Herberta Leclerca za niekoľké výbuchy viniť nemožno. Brit sa domnieva, že je na neho vyvíjaný značný tlak, väčší, ako je tomu v prípade Maxa Verstappen či Lewisa Hamiltona.

„Na Charlesa je vyvíjaný tlak,“ povedal Johnny Herbert pre Total-Motorsport.com. „A to kvôli Tifosi, talianskym médiám a samotnému Ferrari. Byť pilotom Ferrari so sebou prináša tlak, ktorému Max a ani Lewis podľa mňa nečelia.“

„Toto [Wolff] a Mercedes, Christian [Horner] a Red Bull sa usilujú tento tlak na svojich jazdcov znížiť, aby im umožnili ľahšie dýchať. Myslím si, že práve preto boli počas sezóny schopní podávať konzistentnejšie výkony.“

Podľa Herberta to, že Leclerc neskrýval v uplynulom ročníku pred kamerami frustráciu, problém nepredstavuje. Myslí si, že je dôležité, aby bol jazdec úprimný – len tak totiž môže dostať z tímu to najlepšie. Ukazuje sa to aj v prípade Verstappena a Hamiltona.

„Musíte s pretekármi spolupracovať,“ uviedol Herbert. „Max dával veľmi jasne najavo, keď tím urobil chybu. Patrí to k tomu, že sú ľudia trochu nervózni. Keď pretekár začne hovoriť o chybách, je prekvapujúce, ako to dokáže zmeniť mentalitu ľudí. Po tejto stránke je Max silný.“

„Myslím si, že v tomto sú si s Lewisom veľmi podobní, aj keď to na prvý pohľad nie je viditeľné. Lewis je oveľa pokojnejší, robí to iným spôsobom. Som si však istý, že mimo kamier vyvíja na tím tlak, následkom čoho musí tím spolupracovať,“ uzavrel Herbert.