logo F1online.sk

FIA mení štruktúru pre F1. Nielsen sa stáva športovým riaditeľom, Tombazis riaditeľom pre monoposty

FIA
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 1. 2023

Štruktúra riadenia Formuly 1 prejde od budúcej sezóny zmenami. Steve Nielsen, ktorý v minulosti pôsobil v Lotuse, Tyrrelli, Benettone či AlphaTauri, sa stane športovým riaditeľom FIA pre F1, Nikolas Tombazis zase riaditeľom FIA pre monoposty F1.

Nielsen bude vo svojej novej úlohe zodpovedný za všetky športové záležitosti, vrátane vývoja riadenia pretekov a vzdialeného operačného centra, ako aj za budúce aktualizácie športových predpisov.

„Svoj profesionálny život som strávil prácou pre mnoho tímov a organizácií vo Formule 1. Nemôžem sa dočkať, až sa zapojím do ďalšej novej kapitoly s FIA,“ nechal sa počuť Steve Nielsen. „Rád by som poďakoval prezidentovi FIA aj Stefanovi Domenicalimu za dôveru, ktorú mi prejavili. Rozumiem a oceňujem jedinečné výzvy, ktoré so sebou prináša moja nová funkcia.“

„Keďže som v priebehu rokov úzko spolupracoval s mnohými ľuďmi vo FIA, teším sa na to, ako sa popasujú s výzvami, ktoré pred nimi stoja. Formula 1 je na tom momentálne skvele, našou úlohou je zabezpečiť, aby aj naďalej dobre napredovala. To je zmyslom všetkého, čo robíme.“

Okrem Steva Nielsena má nový vietor priniesť aj Nikolas Tombazis, ktorý doposiaľ od roku 2018 viedol technický tím FIA v F1. Teraz mu pripadne ešte dôležitejšia úloha, stane sa totiž riaditeľom FIA pre monoposty F1. Zodpovedať sa mu bude Nielsen, ako aj novovymenovaní technický riaditeľ Tim Gross, finančný riaditeľ Federico Lodi a prevádzkový riaditeľ Francois Sicard.

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem verí, že zmeny v štruktúre riadenia F1 prispejú k tomu, aby kráľovná motoršportu napredovala ešte výraznejšie než doteraz.

„Venovali sme veľa času a úsilia uskutočneniu významných a informovaných zmien v našom tíme Formuly 1, aby sme vytvorili správnu štruktúru so správnymi ľuďmi, ktorí budú dohliadať na budúcu reguláciu tohto športu,“ vyslovil sa 61-ročný rodák zo Spojených arabských emirátov.

„Vďaka rozvoju a posilneniu postavenia ľudí v rámci našej organizácie, ako aj privádzaniu odborných znalostí a skúseností zvonku som si istý, že spoločne s našimi partnermi vo FOM a tímoch Formuly 1 sme na najlepšej možnej ceste aj naďalej napredovať,“ doplnil Sulajem.

Súvisiace články