logo F1online.sk

Veľké tímy sa snažia nájsť medzery v rozpočtovom strope, varuje Szafnauer

Otmar Szafnauer, Christian Horner, Andreas Seidl
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 1. 2023

Obchádzanie pravidiel a hľadanie medzier v predpisoch je súčasťou Formuly 1 a motoršportu od nepamäti. Čím sú pravidlá rozsiahlejšie a zložitejšie, tým ťažšie je pre personálne poddimenzované kontrolné orgány všetko skontrolovať a tým ľahšie môžu tí najšikovnejší prekĺznuť. Podľa bossa Alpinu Otmara Szafnauera sa niektoré najväčšie tímy pokúšajú preliezť medzierkami vo finančných predpisoch.

Nie je prekvapením, že práve pravidlá o rozpočtovom strope sú zdrojom najväčšieho záujmu top tímov. Práve na tomto mieste môžete nadobudnúť veľkú výhodu, previniť sa proti duchu pravidiel, ale zároveň sa nepreviniť proti pravidlám samotným.

Šéf Alpinu Otmar Szafnauer hovoril práve o tomto s médiami, pričom jeho slová môžeme pokojne považovať za významné stanovisko. Ostatne však rumunský rodák prezradil len to, čo už všetci tak trochu vieme a tušíme.

Obísť rozpočtový strop vlastne v súčasnosti nemusí byť nič zložité. Stačí mať sesterskú alebo dcérsku spoločnosť – napríklad Red Bull Advanced Technologies alebo začať s vývojom hyperauta pre Le Mans – a zamestnancov z týchto projektov využívať dočasne. Veľké tímy a automobilky majú množstvo najrôznejších aktivít, od pretekov jácht po vývoj elektrických kolobežiek, do rozpočtového stropu sa však zarátavajú len zamestnanci pracujúci na projekte vo Formule 1.

Ak však chcete, môžete si zamestnancov načas vypožičať, napríklad na urýchlenie výroby potrebných komponentov, tí potom prídu do továrne, splnia svoju úlohu a vrátia sa ku „kolobežkám“. Do rozpočtového stropu potom zahrniete iba prácu, ktorú tento zamestnanec reálne odpracoval pre tím F1. Takúto možnosť však malé tímy skrátka nemajú.

Sú tu však aj ďalšie možnosti, napríklad marketingové aktivity sa do rozpočtového stropu nezapočítavajú, činnosti partnerských alebo dcérskych spoločností je taktiež takmer nereálne skontrolovať. Toto všetko sa v súčasnosti rozvíja FIA priamo pod nosom. Jej organizácia pritom nemá dostatočnú personálnu základňu a kontrola dodržiavania predpisov viazne.

„Väčšie tímy sa teraz pokúšajú nájsť cesty, preskúmať možnosti alebo pristúpiť k organizačným zmenám, vďaka ktorým dokážete pod rozpočtový strop vtesnať viac zamestnancov,“ prehlásil šéf tímu Alpine Otmar Szafnauer, ktorého cituje Motorsport.com.

„My tam ešte nie sme, ale oni už áno. Premýšľajú spôsobom: ‚Dobre, musel som sa zbaviť sto ľudí, ale teraz ich chcem získať späť, pretože to dokážem urobiť v rámci rozpočtového stropu. Nájdem im miesta, kde sa ich mzda nebude započítavať ako celok, alebo budú robiť nejaké marketingové aktivity, alebo pracovať na vývoji nejakej lode alebo čokoľvek.‘“

„My niečo také nemáme a keby sme to aj zriadili, automaticky budeme zaostávať a nadobudnutá výhoda sa rozplynie,“ dodal.

Kľúčom je teda dostať do tímu čo najviac zamestnancov, ale ich mzdy buďto skrátiť alebo ich do rozpočtu vôbec nezahrnúť. Sám Szafnauer už otvorene priznal, že na prácu na podobných projektoch spustil už aj Alpine. Stajňa vytvorila oddelenie, ktoré tak celkom nespadá do aktivít spoločnosti vo Formule 1. Zároveň však dodal, že pozostáva iba z dvoch zamestnancov, kým veľké tímy do týchto projektov zapájajú desiatky, podľa Otmara dokonca stovky, ľudí.

„Začali sme s tým a máme pracovnú skupinu, ale je strašne maličká, vlastne sú to len dvaja ľudia. Vyrábame lyžiarske bandáže, plus máme rozbehnuté ďalšie tri projekty, vrátane produkcie dielov pre automobilku Alpine,“ hovorí Szafnauer.

„Nevyužívame na to naše konštrukčné kapacity, ale využívame niektoré výrobné zdroje napríklad na výrobu komponentov, v rámci toho sa robí nejaká práca na CFD, laminovanie a pod., ale nie je toho veľa. Potom prídu externé spoločnosti pomôcť s dizajnom.“

„Mali sme nejakých ľudí odchádzajúcich do dôchodku, tak sme ich využili na pomoc automobilke. Nezakladali sme to však preto, aby sme pod rozpočtový strop napchali viac ľudí. Existuje to a dá sa to, ale ako som povedal, sú to len dvaja ľudia a nie stovky,“ dodal Szafnauer.

Súvisiace články