logo F1online.sk

Norrisov vývoj bude referenčným bodom pre Piastriho, tvrdí McLaren

Oscar Piastri
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl16. 1. 2023

McLaren po štyroch rokoch opäť posadí do svojho monopostu nováčika. Oscar Piastri je zaraďovaný medzi najväčšie talenty, do F1 vstupuje s vizitkou šampióna v F2 i F3. Ako však zvládne svoju premiéru v špecifickom prostredí britského tímu?

Celok z Wokingu nemá za sebou ideálnu sezónu 2022. Zaznamenal počas nej ústup z pozícií a v Pohári konštruktérov obsadil piate miesto. Do nového ročníka vstupuje McLaren s mladučkou jazdeckou dvojicou, v ktorej bude Lando Norris po prvýkrát vo svojej kariére v F1 v pozícii toho skúsenejšieho.

„Myslím si, že dôležité je zachovanie kontinuity s Landom, ktorý nám ponecháva určitú referenciu. O tejto referencii vieme veľa, pretože sme si spoločne prešli jeho vývojom,“ skonštatoval šéf tímu Andrea Stella.

McLarenu v nevydarenom období po roku 2012 nešla ani práca s mladými jazdcami. Vo Wokingu po jedinej sezóne skončili Kevin Magnussen i Sergio Pérez, a svoj potenciál nenaplnil ani Belgičan Stoffel Vandoorne (2017 – 2018).

Po zmenách v manažmente však v roku 2019 prišiel istý Lando Norris, ktorý sa v papájovom okamžite chytil a postupne zaradil medzi jazdeckú špičku F1. „S Landom sme napredovali po technickej i jazdeckej stránke. Stane sa teda referenčným bodom pre Oscara, a to nielen z pohľadu jeho výkonnosti ako takej, ale aj v rámci pochopenia nášho auta.“

Ambíciou McLarenu je, aby bol nový MCL37 konkurencieschopnejší a menej problémový než minuloročný MCL36. Pre úspech je však dôležitý aj priebežný vývoj počas sezóny. Kým Norris je vo Wokingu doslova ako doma, druhý pilot Piastri prichádza bez skúseností z Formuly 1.

Andrea Stella tvrdí, že v súčasnej ére sa pri vývoji viac pozerá na dáta. „Budeme mať nové auto, na ktorom chceme zlepšiť viacero vecí. Jazdci sú pri tejto snahe dôležití, avšak v F1 sa veľmi spoliehame aj na čísla. Získate z nich množstvo údajov a informácií, ako na tom vlastne ste. S pilotmi potom riešite konečné percentná k finálnemu výkonu. Takže by som sa nebál,“ pokračoval Talian na čele britskej stajne.

V McLarene sa teda neobávajú, že by pri vývoji mali doplatiť na Piastriho menšie skúsenosti v F1. „S Oscarom sme sa vydali na samostatnú cestu. Je veľmi talentovaný. Chceme využiť jeho referencie, rovnako aj referencie, ktoré sme získali ešte minulý rok s Danielom. Sme pevne presvedčení, že Oscar bude mať dostatok talentu a inteligencie, aby si našiel vlastnú cestu. Ako som už spomenul, neobávam sa, že by sme mali niečo stratiť,“ uzavrel Andrea Stella.