logo F1online.sk

Van der Garde: Magnussenov návrat do F1 bol veľkolepý

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 1. 2023

Kevin Magnussen sa vrátil do najvyššej motoristickej súťaže po nedobrovoľnej ročnej prestávke a hneď v úvodných pretekoch v Bahrajne sa blysol skvelým výsledkom, keď finišoval na piatom mieste. Dánov úspech má o to väčšiu hodnotu, že Haas sa po zvyšku ročníka až na pár svetlých momentov po výkonnostnej stránke už len trápil. Magnussen tak dokázal jednu z mála príležitostí pretaviť na poriadny bodový zisk. Za tento počin pred ním dáva klobúk dole nejedna z osobností padoku, vrátane Gieda van der Gardeho.

Magnussen popritom v F1 v minulej sezóne pôvodne pôsobiť vôbec nemal. Keďže však Haas predčasne ukončil spoluprácu s Nikitom Mazepinom po tom, čo ruské vojská vpadli na Ukrajinu, Dán sa svojej šance dočkal a ihneď všetkým vytrel zrak. Azda len málokto čakal, že si americký tím odvezie z prvých pretekov sezóny až desať bodov.

Medzi tých, ktorých Magnussen výkonom v Bahrajne očaril, patrí aj bývalý pretekár Caterhamu Giedo van der Garde.

„Bol to veľkolepý comeback,“ povedal van der Garde pre Viaplay. „Minulý rok som s ním pretekal v LMP2 v Le Mans a zrazu sa vrátil do kolotoča Formuly 1.“

„Stále si pamätám na večerné testy, ktoré absolvoval osamote s Haasom. Dosahoval v nich skvelé časy na jedno kolo. Vymenil som si s ním niekoľko správ. Po dvoch dňoch testovania bol úplne mŕtvy, pretože rozdiel medzi LMP a F1 je obrovský.“

„Keď nejazdil v F1, tak nebol úplne fit. Po pretekoch v Daytone sme napríklad išli večer do McDonaldu, v tom čase bol trochu bacuľatý,“ prezradil na Dána Holanďan.

„Ak mám byť ale úprimný, po návrate do F1 bol skutočne veľmi pôsobivý. V prvých niekoľkých pretekoch predvádzal neuveriteľné výkony,“ dodal van der Garde.