logo F1online.skF1online.sk

Van der Garde nechápe rozhodnutie Red Bullu: Horner má hlavné slovo

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2024

Nech by sa Red Bull rozhodol akokoľvek, išlo by o veľký risk. Christian Horner pokračuje so Sergiom Pérezom, hoci je vysoko pravdepodobné, že za touto voľbou neboli len výkonnostné dôvody a snaha o maximalizovanie konečného výsledku. Rozhodnutie mnohých prekvapilo a patrí medzi nich aj bývalý pilot F1 Giedo van der Garde.

Red Bull si ponechal Péreza a bude dúfať, že nájde stratenú formu. Pred nami sú mestské okruhy ako Singapur alebo Baku, na ktorých bol Mexičan veľmi silný. Potvrdí to však v tomto roku? V poslednom období to totiž vyzeralo, že zisk akéhokoľvek bodu bude pre Péreza úspech.

„Rozhodnutie považujem za neuveriteľné,“ povedal bývalý pilot Giedo van der Garde pre DRS podcast. „Myslím si, že sa to na Red Bull ani trochu nepodobá. Tento tím nikdy nedáva toľko šancí jazdcovi, keď nepodáva adekvátne výkony.“

„Na prvých štyroch veľkých cenách sa mu darilo, ale nezlepšoval sa a keď po štarte z druhého miesta v Spa skončíte v cieli na siedmom mieste, vaša preteková rýchlosť je skrátka slabá,“ skonštatoval bývalý pilot Caterhamu.

Prečo sa však v Red Bulle rozhodli práve takto? S Kvjatom, Gaslym či Albonom nemali takú trpezlivosť a bez pardonu ich vyhodili, ale s Pérezom sa zaobchádza inak. Má to niečo spoločné s nedávnym bojom o moc vnútri tímu? Užíva si Checo ochranu šéfa tímu podobne, ako sa to hovorí o Danielovi Ricciardovi? Helmut Marko by ich oboch možno najradšej vyhodil, ale obaja zostávajú a zaberajú miesta mladíkom Red Bullu.

„Svoje slovo má Marko a tiež Horner, ktorý neustále ochraňuje Péreza. Zrejme je to teda on, kto má hlavné slovo. Pre Christiana je zotrvanie Péreza logickou voľbou, keďže sú za ním peniaze a politické motívy. Na druhej strane to však môže skončiť zle,“ pripomína van der Garde.

Holanďan by podľa vlastných slov siahol po zmene. „Ja by som určite posadil do toho auta niekoho iného. Môžete tam dať mladú pušku ako Lawson, alebo niekoho dobre znalého pomerov v tíme, dobrú a bezchybnú dvojku. Ricciardo má dobrý vzťah s Maxom. Naopak, Pérez zažíva po psychickej stránke náročné časy a má na svojich pleciach obrovský tlak. Kopí jednu chybu za druhou,“ dodal van der Garde.

Súvisiace články

Diskusia