logo F1online.sk

Norris sa pridal k Oconovi, nové autá ho až tak nebavia

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 1. 2023

Niet pochýb o tom, že nástup novej generácie monopostov vo Formule 1 znamenal po diváckej stránke krok vpred. Čo však po tej jazdeckej? Lando Norris i Esteban Ocon sa zhodli na tom, že nová generácia nie je taká zábavná ako tá stará.

Francúzsky pretekár si myslí, že so starou generáciou monopostov to bola väčšia zábava, a to napriek faktu, že sezóna 2022 bola v jeho kariére tou najúspešnejšou. K zavedeniu nových pravidiel došlo s cieľom zlepšiť šou a zjednodušiť prenasledovanie súpera, čo sa aj podarilo, ale nezaobišlo sa to bez niektorých negatívnych javov.

K slovám Estebana Ocona „nové autá nie sú zábavnejšie než staré“ sa teraz pridal aj jazdec McLarenu Lando Norris, ktorého porovnanie novej a starej generácie nevyznie práve lichotivo.

„Nové autá v porovnaní s tými starými neznášam,“ prehlásil. „Predstavujú odlišnú výzvu, nepovedal by som však, že si to s nimi užijete tak, ako s tými starými. Po stránke komfortu nie sú také príjemné a nemôžete jazdiť agresívne po obrubníkoch alebo sa hrať s výberom ideálnej stopy. Po všetkých týchto stránkach ste teraz limitovaný.“

„Dokonca aj pri nastavovaní ste dnes do istej miery obmedzený. V súčasnosti sa v podstate snažíme jazdiť s čo najnižšou svetlou výškou a čo najtvrdším odpružením a keď to je až príliš, tak to trochu zmäkčíme.“

„Takto to chodí prakticky ktorýkoľvek víkend na ktoromkoľvek podujatí. V minulých rokoch sa toho dalo prispôsobovať a skúšať oveľa viac a každý víkend ste skončili s odlišnými riešeniami. Tento rok to tak veľmi nie je. Menej sa pohrávate s nastavením, ale je náročnejšie nájsť to správne,“ dodal Norris.

Ako by sa to teda malo zmeniť smerom do budúcna? Ani sám Lando netuší. „Neviem, ale očakávam, že čím viac sa autá zlepšia a čím viac prítlaku budú mať, tým náročnejšie bude nasledovanie súpera na trati,“ hovorí Norris.

„Povedal by som, že takto to bude fungovať, pokým FIA nepristúpi k ďalším zmenám a nezastaví určité smerovanie, ktoré vytvára množstvo špinavého vzduchu,“ dodal Norris.

Súvisiace články