logo F1online.sk

Marko môže skončiť kedykoľvek, no zatiaľ sa do dôchodku nechystá

Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár1. 1. 2023

Hoci je poradca Red Bullu Helmut Marko už pánom v pokročilom veku, nad odchodom z Formuly 1 ešte ani zďaleka neuvažuje. Tvrdí, že aj naďalej disponuje dostatkom motivácie a odišiel by pravdepodobne len za predpokladu, že by si nerozumel s novým vedením rakúskej spoločnosti, ktoré po smrti Dietricha Mateschitza tvorí Franz Watzlawick, Alexander Kirchmayr a Oliver Mintzlaff.

Je verejným tajomstvom, že Helmut Marko si náramne rozumel so zakladateľom Red Bullu Dietrichom Mateschitzom. Po jeho smrti prebrala spoločnosť trojica vyššie uvedených mužov, pričom kľúčovou postavou vo vzťahu k F1 je Oliver Mintzlaff, generálnym riaditeľ pre korporátne projekty a investície, ktorý bol donedávna predsedom predstavenstva popredného nemeckého futbalového klubu RB Lipsko. Je otázne, či Marko a Mintzlaff nájdu v kľúčových otázkach spoločnú reč, no pokiaľ sa tak stane, 79-ročného rodáka z Grazu zrejme uvidíme v najvyššej motoristickej súťaži aj v nadchádzajúcich rokoch.

„Svoju úlohu som splnil vďaka spolupráci s Dietrichom Mateschitzom, vizionárom, ktorý všetkému rozumel,“ uviedol Helmut Marko pre Laola1. „Ak mi už nebude vyhovovať atmosféra v tíme, nebude pre mňa problém odísť.“

„Môžem odísť zo dňa na deň, no stále vo mne horí oheň. Vo všeobecnosti sa tým ale nezaoberám. Som nezávislý, takže z tímu môžem odísť kedykoľvek.“

Po smrti Mateschitza sa začalo okamžite špekulovať o tom, akým smerom sa spoločnosť v budúcnosti vydá. Odchod Red Bullu z F1 však nie je na programe dňa. Práve naopak.

„Obaja akcionári [Mateschitzov syn Mark a thajskí majitelia Red Bullu] sa vyjadrili, že Formula 1 je najsilnejším marketingovým nástrojom. S našou misiou sme neskončili. Chceme vyhrať viac pretekov a titulov,“ poznamenal Marko pre nemecký Sport Bild.

Rakúšan ešte nevie, akú úlohu bude hrať v spojitosti s F1 Mintzlaff. „Našim najväčším plusom vždy bolo, že máme veľa bystrých myslí, ktoré dokážu veci iniciovať aj bez toho, aby sa predtým stretli s dozornou radou.“

„Uvidíme, ako to bude vyzerať v budúcnosti. To, ako si úlohy rozdelíme a akú úlohu bude hrať pán Mintzlaff, preberieme v najbližších týždňoch,“ dodal Marko.

Súvisiace články