logo F1online.sk

Po Japonsku som sa Gaslymu ospravedlnil, hovorí prezident FIA

Mohamed bin Sulajem
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2022

Pozícia prezidenta FIA nie je tou najľahšou prácou na svete, zvlášť keď bol vaším predchodcom legendárny Jean Todt. Jeho nástupcom sa vo veľmi horúcich okamihoch po Veľkej cene Abú Zabí stal Mohamed bin Sulajem, ktorý čelí obrovskému tlaku a teraz už aj kritike. Za rok vo svojej funkcii si veľkú obľubu kvôli prešľapom FIA nezískal, avšak sám sa pochválil tým, že komunikáciu s jazdcami zvláda dobre.

Samozrejme, do agendy prezidenta Medzinárodnej automobilovej federácie nepatrí len Formula 1, na čo pri hodnotení práce Mohameda bin Sulajema netreba zabúdať. Práve vykonávanie kompetencií v rámci kráľovnej motoršportu však bude pri hodnotení jeho práce hrať prím. Sulajem si to zrejme dobre uvedomuje a možno aj preto si nenecháva ujsť príležitosť a podujatia Formuly 1 často navštevuje.

„Sám som bol jazdcom, takže viem, aké frustrujúce to niekedy je,“ povedal Sulajem o vzťahu s pilotmi Formuly 1. „Jazdil som 20 rokov rely a na vlastnej koži som si zažil problémy s komisármi, nevydarené rýchlostné skúšky a na vlastné oči videl nehody.“

„Dokážem pochopiť tú hodinu alebo hodinu a pol plnú frustrácie z jazdcovej strany, keďže som si to zažil na vlastnej koži.“

„S jazdcami mám skvelý vzťah. Majú prístup k môjmu telefónnemu číslu a ja mám prístup k ich číslam,“ pochválil sa Sulajem.

Ako príklad nadštandardných vzťahov s pilotmi Formuly 1 uvádza Veľkú cenu Japonska a notoricky známy incident so žeriavom, okolo ktorého vo veľkej rýchlosti prefrčal Pierre Gasly. Veľkú kontroverziu vtedy prezident FIA riešil na osobnej úrovni.

„Hneď po incidente v Japonsku zavolal a ja som bol ten, kto sa ospravedlnil,“ hovorí o Gaslyho incidente prezident FIA. „On je jazdec a čo od jazdca chcete? Predsa spätnú väzbu.“

„Nemôžem povedať: ‚Rieš to s komisármi alebo s niekým‘ a nechať jazdcov pod sebou. Potrebujete ich, pretože to oni jazdia po trati a poskytujú nám takú dobrú spätnú väzbu,“ dodal Sulajem.

Súvisiace články