logo F1online.sk

Doteraz ste o ňom ani nepočuli. Benedetto Vigna chce nad Scuderiou väčšiu moc

Benedetto Vigna
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2022

Dôležitá zima v Maranelle. Ako všetky tímy, aj Ferrari sa v týchto dňoch intenzívne pripravuje na novú sezónu a talianske médiá sa predbiehajú s novinkami zvnútra Gestione Sportiva. Tie posledné priniesol reportér Franco Nugnes z portálu Motorsport.com.

Najväčšie očakávania sú samozrejme spojené s novým šéfom. Príchod Frédérica Vasseura u fanúšikov Ferrari vzbudzuje zvedavosť i očakávania. Motorsport.com však nie je prvý taliansky zdroj, ktorý informuje o tom, že najväčších súperov nestretne nový boss na trati, ale paradoxne vo vnútri vlastnej továrne.

Už pred Vianocami písali niektorí talianski reportéri o ambíciách generálneho riaditeľa Ferrari Benedetta Vignu, ktorého sme za rok a pol vo funkcii šéfa legendárnej automobilky poriadne nevideli a ani nepočuli, avšak tento muž, mimochodom úplný nováčik vo svete motoršportu či automobilového priemyslu, očividne skrýva pod svojimi úzkymi okuliarmi obrovské ambície.

„Frédéric Vasseur sa od 9. januára, keď fakticky prevezme vedenie Scuderie Ferrari, bude musieť zaoberať ani nie tak autom samotným, ale skôr štruktúrou tímu. Potrebuje vyplniť medzery, ktoré boli odhalené v uplynulej sezóne,“ píše Motorsport.com.

„V rámci Gestione Sportiva sa čaká na dôležité rozhodnutie v rámci najvyššieho vedenia. Benedetto Vigna, generálny riaditeľ Ferrari, je v tomto období veľmi aktívny. Kým v roku 2022 bol zdržanlivý, teraz chce po boku Vasseura získať aktívnejšiu rolu,“ dodal Nugnes. Tým vlastne len potvrdil (alebo možno zopakoval), čo už bolo avizované niektorými zdrojmi pred ním.

Prišiel však aj s ďalšími informáciami okolo príprav Ferrari na novú sezónu. Tak napríklad nový monopost vraj už úspešne absolvoval nárazové testy. Scuderia túto informáciu oficiálne nepotvrdila, ale dnes to už stajne bežne nerobia, keďže chcú na verejnosť dostať čo najmenej informácií. Oficiálne sa s úspešným absolvovaním tejto previerky pochválil zatiaľ iba Haas.

„Pôrod nového monopostu zatiaľ prebieha hladko a situáciu upokojujú aj pozitívne dáta zo simulátorov, podľa ktorých bude nový monopost konkurencieschopnejší než jeho predchodca,“ píše Motorsport.com.

A pozitívne ohlasy vraj prišli aj z motorového oddelenia. „Pohonná jednotka dosiahla vytrvalostné ciele na novú sezónu. Aktivita na dynamometroch sa teda znížila s cieľom znížiť náklady v rámci rozpočtového stropu,“ napísal Nugnes.