logo F1online.skF1online.sk

Ocon o svojom roku mimo F1: Plakal som na parkovisku

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 12. 2022

Čo čaká v budúcom roku Micka Schumachera či Daniela Ricciarda? Nuž, nie sú prví a ani poslední, ktorí si v tomto športe niečo podobné skúsili a vo všeobecnosti platí, že dostať sa do Formuly 1 býva niekedy ťažšie než sa do nej vrátiť. Viacerým sa však úspešný návrat podaril, napríklad Estebanovi Oconovi, Daniilovi Kvjatovi a naposledy aj Nicovi Hülkenbergovi. Skúsenosť z jedného roku stráveného mimo Formulu 1 však neprináša nič jednoduché.

Začiatky Estebana Ocona vo Formule 1 boli plné pozitívnych momentov. V rokoch 2016 až 2018 ukázal mnoho pozitívnych výkonov i záblesky hviezdneho potenciálu. Napriek tomu sa v roku 2019 ocitol mimo hru. Stajňa Force India vtedy prešla do rúk konzorcia okolo Lawrenca Strolla a ten pochopiteľne do tímu najal svojho syna.

Jeden z dvojice Sergio Pérez – Esteban Ocon tak musel ísť z kola von a voľba padla na nešťastného francúzskeho mladíka, ktorý v roku 2019 plnil „iba“ úlohu rezervného pilota Mercedesu.

„Bolo to rozhodne veľmi ťažké a zažil som niekoľko veľmi náročných chvíľ po mentálnej stránke,“ spomína na svoj rok „na lavičke náhradníkov“ Ocon.

„Veľmi dobre si budem pamätať na tú z Austrálie. Prišiel som tam na prvé preteky sezóny 2019 a mali sme v tom roku absolvovať pomerne rozsiahly testovací program. Mal som sa za volant dostať dosť často, no v Austrálii mi bolo povedané, že v nasledujúcich šiestich mesiacoch do kokpitu nezasadnem.“

„Bola to dosť veľká rana a pamätám si, ako som pri odchode z okruhu v Melbourne nasadol do požičaného auta a na parkovisku dlho plakal. Zažil som si teda niekoľko slabších chvíľ. Normálne nemám problém so spánkom, ale tú noc som sa príliš nevyspal,“ spomínal Ocon.

Všetko však napokon dopadlo dobre a Esteban sa nielenže do Formule 1 vrátil, ale veľmi pozitívne si spomína aj na samotný rok 2019. „Dávali na mňa veľmi dobrý pozor a starali sa o mňa, takí Toto Wolff, James Vowles, Gwen Lagrue a ďalší. Starali sa o mňa a snažili sa nájsť riešenia. Toto sa vyjadril jasne a povedal mi, že v roku 2020 budem jazdiť. Pýtal som sa ho, ako môže mať takú istotu. Povedal len: ‚Uvidíš.‘ Nechcel som mu veriť a potom byť sklamaný, ale nebolo to prvýkrát, čo o niečom hovoril a nakoniec sa to aj naplnilo,“ povedal Ocon.

„A pravdu mal aj tentoraz. Získal som miesto na rok 2020 – nie v Mercedese, ale v Renaulte – a začala sa nová kapitola,“ dodal francúzsky pretekár.

Súvisiace články

Diskusia