logo F1online.sk

Bottas v roku 2018 takmer ukončil kariéru: Určite by som to ľutoval

Valtteri Bottas
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 12. 2022

Sezóna 2018 istotne bude patriť v histórii Formuly 1 k tým pamätnejším. Súboj Lewisa Hamiltona a Sebastiana Vettela a Nemcove nešťastne vypadnutie na Veľkej cene Nemecka sú obrazy, ktoré sa väčšine z nás vybavia pri spomienke na tento rok. Zároveň to bol jeden z najhorších rokov nie v kariére, ale v živote Valtteriho Bottasa, ktorý s tým chcel pred štartom novej sezóny definitívne „seknúť“.

Fínsky pretekár zakončil sezónu bez víťazstva a s obrovskou stratou 161 bodov na tímového kolegu Lewisa Hamiltona, ktorý vyhral jedenásťkrát a tešil sa z ďalšieho titulu majstra sveta. Technicky vzaté sa vtedy Valtterimu podarilo vyhrať, ale svoje vedenie na Veľkej cene Ruska daroval Lewisovi, ktorý vtedy ešte nemal titul vo vrecku.

Bol to pre pilota Mercedesu vskutku náročný rok, ktorý zakončil na celkovom piatom mieste a okrem Hamiltona ho porazili aj piloti Ferrari a Max Verstappen. Po skončení sezóny bol vraj Valtteri odhodlaný zavolať svojmu šéfovi a oznámiť mu novinu, že s Formulou 1 definitívne končí.

„Nebolo to tak, že by som držal v ruke telefón s vytočeným číslom na Tota, takže tak ďaleko som až nezašiel, ale stále som prežíval veľmi ťažký Nový rok. Skrátka som sa nevedel rozhodnúť,“ povedal Bottas v rozhovore pre ESPN.

Ten prišiel do Mercedesu v roku 2017 ako náhrada za Nica Rosberga, ktorý absolútne nečakane zavesil prilbu na klinec a nechal svoj tím pred dôležitou sezónou bez jazdca. Nahradil ho Bottas, ale ten vo svojej druhej sezóne s tímom absolútne nepresvedčil svojimi výkonmi.

„Bol som na seba naštvaný, pretože keby som mal v polovici sezóny viac bodov ako Lewis, nedostal by som sa do takej situácie. Tiež som bol nahnevaný na šport a na tím. Formulu 1 som si ani trochu neužíval. Tak to však niekedy chodí,“ hovorí Valtteri.

„Hovorím si, že možno som na seba bol v prvých rokoch s tímom až príliš tvrdý, pretože som chcel okamžite vyhrávať a bolo veľmi ťažké akceptovať, že sa mi to nedarí. Tým som na seba vyvinul aj dosť veľký tlak,“ hovorí Bottas, ktorý priznal, že sa o svojich vnútorných rozhovoroch nikomu nezdôveril.

„S nikým som o tom nehovoril a snažil som sa s tým vysporiadať sám. Bol som na to sám a nechcel o tom s nikým hovoriť. Teraz pri spätnom pohľade som o tom možno mal hovoriť trochu viac, ale vtedy som si to všetko nechal pre seba,“ dodal.

Tento príbeh však nakoniec má šťastný koniec, hoci nejeden pri tom rozmýšľa, čo by bolo keby… Žiadne „keby“ sa však nekonalo, Valtteri je vo Formule 1 dodnes a nemusí nič ľutovať.

„Našťastie som vnímal širší obraz, že stále mám pred sebou vo Formule 1 určitý čas aj príležitosti. Povedal by som pritom, že nasledujúci rok – 2019 – bol mojím najlepším vo Formule 1. Som rád, že som vtedy neskončil. Myslím si, že by som to ľutoval. Keď si človek urobí určitý odstup, tak si v jednom okamihu uvedomí, aký je tento šport skvelý. Som si istý, že by som to veľmi ľutoval,“ povedal Bottas.