logo F1online.sk

Vládol tam totálny nedostatok dôvery, hovorí Brown o McLarene z roku 2016

Zak Brown, McLaren Technology Centre
© Twitter/McLarenF1
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl25. 12. 2022

Spomeniete si ešte na éru McLarenu po návrate Rona Dennisa do pozície výkonného riaditeľa tímu? Boli to časy obnoveného partnerstva s Hondou s návratom Fernanda Alonsa, a najmä, s priehrštiami frustrácie pre všetkých fanúšikov tohto tímu… A práve vtedy do svetla reflektorov vstúpil istý Zak Brown.

Päťdesiatjedenročný Američan bol dovtedy známy ako úspešný biznismen v oblasti marketingu. Koncom roka 2016 bol predstavený ako nový výkonný riaditeľ McLarenu a fanúšikovia skutočne nevedeli, čo očakávať.

Tradičný britský tím bol vtedy v podstate na kolenách. V sezóne 2015 skončil v Pohári konštruktérov s chudobnými 27 bodmi predposledný, o rok neskôr bol šiesty, čo tiež nepredstavovalo žiadnu veľkú slávu. Nesmieme zabúdať, že ešte v ročníku 2012 bojoval McLaren pravidelne o víťazstvá a pódiá.

„Čo sa týka morálky, tak v celej organizácii pretrvával totálny nedostatok dôvery,“ priblížil Zak Brown, ako to vo Wokingu vyzeralo na sklonku roka 2016. „Každý sa cítil vinný, kým sa nepreukázala jeho nevina v rámci spôsobu, akým sa tam vtedy pracovalo. Neexistovala tímová práca.“

McLaren vtedy trápilo veľa problémov – po odchode Vodafonu nedokázal nájsť nového titulného sponzora, monoposty i kombinézy boli takmer bez reklám, na trati sa vôbec nedarilo, partnerstvo s Hondou nevychádzalo, ničomu nepomáhali ani verejné výlevy Fernanda Alonsa. Najväčší zdroj napätia sa však nachádzal medzi spolumajiteľmi tímu.

Ron Dennis po svojom návrate do funkcie výkonného riaditeľa na začiatku roka 2014 nedokázal to, čo sľuboval, a síce víťazstvá či nové investície. Stále však držal 25 % akcií, pričom ďalších 25 % vlastnil Mansour Ojieh, a 50 % bahrajnská spoločnosť Mumtalakat Holding Company.

Mansour Ojieh a Mumtalakat Holding sa v rámci rozhodovacích právomocí spojili a ešte koncom roka 2016 ´odstavili´ Dennisa z funkcie výkonného riaditeľa. Celá záležitosť sa skončila na súde, ten však nič nezmenil na tom, že v novembri 2016 už McLaren menoval nového výkonného riaditeľa v podobe Zaka Browna.

Treba však dodať, že Dennisovi sa v januári 2017 končil kontrakt, pričom v lete 2017 následne aj odpredal všetky svoje akcie v McLarene.

„Vo vedení sa vtedy dialo toľko, že pretekárskemu tímu chýbal akýkoľvek dohľad zhora. Každý sa totiž snažil každého ´vykúpiť´ (získať podiely a kontrolu nad tímom, pozn. red.). Nemalo to jasné riadenie,“ vyhlásil Brown, ktorý však vtedajší stav nechcel pripisovať svojmu predchodcovi ani nikomu konkrétnemu. Bez ohľadu na to, čo sa vtedy udialo, je totiž Ron Dennis legendou McLarenu i celej F1.

„Nemyslím si, že by to bola chyba jednej osoby. Skôr to bola situácia, keď jednotliví držitelia podielov spolu nevychádzali, a vtedy to ide z kopca rýchlo. Ako som však už spomenul, v tíme chýbala dôvera navzájom i celková sebadôvera.“

McLaren vtedy naozaj strašidelne rýchlo padol z úplnej špičky na totálne dno. Vyhrabával sa odtiaľ ťažko. Aj sezóna 2017 bola katastrofálna. Zlepšenie prišlo až po roku 2018 aj vďaka zmenám v manažmente, ktoré Zak Brown zrealizoval.

„Vedel som, že za týmto tímom stojí veľa majstrovských titulov i víťazstiev. Bolo to len o tom, aby sme všetci spolupracovali a verili. Zabralo to trochu času, no dnes sme z tohto pohľadu na tom veľmi dobre,“ vyhlásil Američan na čele britskej stajne.