logo F1online.sk

Honda nám nechcela dodávať ani súčasné motory, hovorí Marko

Honda, ilustračné
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 12. 2022

Keď Honda pred dvoma rokmi oznámila svoj odchod z Formuly 1, ocitol sa Red Bull v nezávideniahodnej situácii. Za dva roky sa však stajňa z Milton Keynes premenila na drahú nevestu, ktorá odmieta jedného bohatého ženícha za druhým. Síce ešte úplne nevieme, s čím bude Red Bull jazdiť od roku 2026, ale ani Helmut Marko nepochybuje, že budúcnosť nebude problém.

Spolupráca Red Bullu a Hondy pokračuje napriek oznámeniu z roku 2020, že po sezóne 2021 Japonci z Formuly 1 odchádzajú. Stajňa z Milton Keynes mala najprv prevziať duševné vlastníctvo japonskej automobilky, no nakoniec sa strany dohodli na pokračovaní dodávok pohonných jednotiek až do konca roku 2025.

V budúcej sezóne dokonca nahradia logá Honda Racing Corporation logá automobilky Honda, takže Japonci vlastne z Formuly 1 ani nikdy neodišli a Red Bull sa mohol vďaka týmto úspešným rokovaniam plne sústrediť na projekt Red Bull Powertrains.

Ten vznikol, aby pre tím zabezpečil pohonné jednotky aj pre rok 2026 a nasl., avšak stále nie je úplne isté, či sa na projekte bude podieľať aj nejaká automobilka a ak áno, tak ktorá.

„Je to napätá situácia, ktorá má dlhú históriu,“ povedal Marko o Honde i vyjednávaniach o ďalšej budúcnosti pohonných jednotiek v útrobách monopostov Red Bullu pre Auto Motor und Sport.

„Keď Honda pred dvoma rokmi oznámila svoj odchod, tak sme spočiatku nemali v rukách vôbec nič. Honda nám dokonca nechcela dodať ani existujúci motor. Postupne sa nám to však podarilo pretransformovať na spoluprácu, ktorú vidíte dnes,“ povedal Marko.

„Zároveň sme v záujme zabezpečenia vlastnej budúcnosti začali s budovaním vlastnej motorárne, ktorá je výkrikom najmodernejších technológií s najnovšími dynamometrami a prístrojmi od AVL. To isté má Honda v Sakure.“

„Keď sa začalo rozhodovať o tom, čo bude v roku 2026, veci sa skomplikovali. Existoval plán, že Honda bude mať na starosti elektrickú časť, ale nedokázali sme nájsť spoločného menovateľa. Uvidíme, rozhodnutie padne čoskoro,“ prisľúbil Marko.

Medzitým sa veľa špekulovalo a stále špekuluje, najnovšie dokonca o záujme Fordu, ale zdá sa, že ani v samotnom Red Bulle ešte nevedia, čo bude. „Počkajme a uvidíme,“ uzavrel stroho Marko.

Súvisiace články