logo F1online.sk

Dominancia troch top tímov Tombazisa neprekvapila

Charles Leclerc, Max Verstappen, George Russell počas výjazdu safety caru
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 12. 2022

Formula 1 stála pred štartom sezóny 2022 na prahu veľkých očakávaní. Hovorilo sa o všeličom, čo vďaka týmto novým pravidlám uvidíme, no nie všetko sa nakoniec naplnilo, napríklad rozostupy medzi jednotlivými tímami. Vo všeobecnosti sa predpokladalo, že sa rozostup medzi najrýchlejším a najpomalším tímom zmenší, ale to sa v prvom roku nestalo, rovnako tak nikto neohrozil tri top tímy na čele. Podľa technického riaditeľa FIA pre monoposty Nikolasa Tombazisa to však nie je žiadne prekvapenie.

Napríklad Fernando Alonso si od zmeny pravidiel sľuboval menšie rozostupy medzi tímami. V takom strede poľa to bolo opäť nesmierne vyrovnané, ale na čele si tri top tímy naďalej neohrozene jazdili vo vlastnej lige.

Lando Norris bol za 22 veľkých cien jediným pilotom mimo najlepšie tri tímy, ktorý prenikol na pódium, čo sa s odstupom času javí takmer ako zázračný výsledok.

„Nebolo to neočakávané,“ povedal o pódiu McLarenu v Imole technický riaditeľ FIA pre monoposty Nikolas Tombazis. „Potrvá pár rokov, kým sa naplno prejavia účinky zavedenia rozpočtového stropu, keďže niektorí majú stále určitú výhodu.“

„Finančne dobre zabezpečené tímy sa novým pravidlám lepšie prispôsobili. Ľudia však už teraz v prvom roku videli možné riešenia a podľa mňa je pravdepodobné, že ich v budúcom roku budú nasadzovať. Myslím si, že tieto výsledky boli dôsledkom toho, že to bol prvý rok nových pravidiel,“ dodal Tombazis.

Ten dokonca povedal, že rozostup medzi najlepšou trojkou a „zvyškom sveta“ mohol byť ešte väčší, čo je tiež dôvod, prečo ho táto situácia zvlášť neznepokojuje. „Keď uvážime, že to bol prvý rok nových pravidiel, tak podľa mňa boli rozostupy veľmi malé. Keby to bol piaty rok, tak by to bolo znepokojujúcejšie, ale toto je prvý rok,“ hovorí Tombazis.

„Keď sa pozriete na sezóny 2014, 2009 alebo aj 1998, tak v prvých rokoch nových pravidiel sme bežne videli dosť veľké rozdiely. Myslím si, že v tomto roku to nebolo také výrazné,“ dodal.

Súvisiace články