logo F1online.sk

Red Bull o rok dominovať nebude, myslí si Domenicali

Max Verstappen
© Twitter/Red BUll
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 12. 2022

Tím z Milton Keynes zažil priam rozprávkovú sezónu. Dominoval tak v Pohári konštruktérov, ako aj v súťaži jednotlivcov. O oboch tituloch bolo prakticky rozhodnuté už niekoľko mesiacov pred skončením šampionátu. Zatiaľ čo niektorí poprední predstavitelia kráľovnej motoršportu sa domnievajú, že Red Bull bude v najbližších rokoch kraľovať F1 tak, ako svojho času Ferrari či Mercedes, šéf Formuly 1 Stefano Domenicali sa s týmto názorom nestotožňuje. Tvrdí, že ak rakúsky celok v budúcom ročníku vyhrá, tak s výrazne menším náskokom.

Napriek tomu, že vďaka novým technickým predpisom a rozpočtovému stropu mala byť táto sezóna pomerne vyrovnaná, opak bol pravdou. Red Bull tohtoročný šampionát absolútne opanoval – jednak tým, že postavil bezkonkurenčný monopost, a taktiež zásluhou Maxa Verstappena, ktorý predvádzal fenomenálne výkony, keď zvíťazil v pätnástich pretekoch a dokopy si na konto pripísal až 454 majstrovských bodov.

Stefano Domenicali síce uznáva, že Red Bull odviedol v priebehu ročníka skvelú robotu, no jedným dychom dodáva, že za to, že vyhral s takým veľkým predstihom, vďačí aj slabším výkonom ostatných top tímov, predovšetkým Mercedesu.

„O víťazovi v šampionáte sa rozhodlo rýchlo, a to z dvoch dôvodov. Prvým dôvodom sú Max Verstappen a Red Bull. Po ťažkom začiatku odviedli jedinečnú prácu. Nezabúdajte, že Max po odjazdení prvých štyroch pretekov povedal, že už vypadol z boja o titul,“ povedal Domenicali pre Gazzetta dello Sport.

„Druhým dôvodom je absencia Mercedesu (v boji o titul). Konkurencieschopní boli len na konci roka. Nové pravidlá však fungovali dobre. Videli sme veľa súbojov koleso na koleso, čo sa predtým nestávalo. Stále je potrebné zostať trpezlivý, ako vždy po veľkých technických zmenách, ale v tejto sezóne len veľmi málo pretekov nebolo zábavných.“

Podľa Domenicaliho nebude Red Bull dominovať v budúcej sezóne najmä preto, že sa naplno prejavia dopady rozpočtového stropu. Reči o tom, že Rakúšania napodobnia éru Ferrari z rokov 2000-2004 či Mercedesu z obdobia 2014-2021, vehementne odmieta.

„Vďaka súčasným pravidlám, rozpočtovému stropu a jeho ekonomickým dopadom očakávam, že rozostupy medzi mnohými tímami budú menšie. Tiež si myslím, že víťazné cykly tímov budú oveľa kratšie,“ ozrejmil 57-ročný rodák z Imoly, ktorý takisto vyzdvihol Verstappena za výkony, ktorými sa pravidelne prezentuje.

„Nemožno poprieť kvalitu jazdca ako Verstappen. Momentálne je ako kanibal, ktorý sa sústredí na každé jedny preteky. Kvalita poľa je vo všeobecnosti veľmi vysoká. Keď sa pozriete na rozdiely v kvalifikácii, vidíte, že každý pretekár je na tej najvyššej úrovni. Napríklad Alex Albon sa prezentoval skvelými výkonmi vo Williamse,“ uzavrel Domenicali.