logo F1online.skF1online.sk

Verstappen neočakáva, že dominancia Red Bullu pretrvá: Ostatní nie sú hlúpi

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 12. 2022

Red Bull v uplynulej sezóne ovládol až sedemnásť z dvadsiatich dvoch pretekov. O väčšinu triumfov, konkrétne pätnásť, sa postaral Max Verstappen. Rakúska stajňa by však v nasledujúcom ročníku nemusela byť taká dominantná ako v roku 2022. Uvedomuje si to aj samotný Holanďan, ktorý očakáva, že ostatné celky sa na tím z Milton Keynes začnú postupne doťahovať.

„Ostatní nie sú hlúpi,“ poznamenal Max Verstappen pre RacingNews365.com. „Kvôli týmto pravidlám, ktoré sú o niečo obmedzujúcejšie než tie predchádzajúce, sú rozdiely medzi tímami menšie. Všetky tímy teraz vedia, akou cestou sa majú vydať, takže áno, očakávam, že v budúcom roku budú rozdiely menšie, ale to je len dobre. Samozrejme, dúfam, že budeme aj naďalej vpredu, ale nebude to také jednoznačné ako v tomto roku.“

Keďže Red Bull v roku 2022 ovládol Pohár konštruktérov a obdržal trest za prekročenie rozpočtového stropu, pri vývoji svojho budúcoročného monopostu bude nútený stráviť v aerodynamickom tuneli a pri počítačových simuláciách výrazne menej hodín ako jeho súperi. Rakúsky tím však nezápasí len s týmto problémom. Verstappen priznáva, že kvôli rozpočtovému stropu má stajňa počas pretekových víkendov obmedzené množstvo náhradných dielov. Piloti tak musia počas pretekov voliť opatrnejší prístup.

„Musíte byť trochu opatrnejší ako v predchádzajúcich rokoch. Predtým ste si len pomysleli ´dopekla, prišiel som o predné krídlo, nasadíme nové´,“ vysvetlil Verstappen. „Samozrejme, ľudia v továrni z toho nikdy nie sú nadšení, mnohokrát som sa im ospravedlnil. Neboli sme tým však obmedzovaní, bez ohľadu na to, koľko práce bolo za vyrobením takéhoto nového dielu. Teraz si však musíme dávať väčší pozor, najmä v tréningoch, pretože si už nemôžeme povedať ´veď čo, nasadíme novú podlahu´.“

Aj keď Verstappen považuje trest za porušenie rozpočtového stropu za prísny, na rozdiel od niektorých predstaviteľov Red Bullu netvrdí, že musí mať signifikantný dopad na výkonnosť budúcoročného monopostu.

„Asi každý má kvôli trestu väčšiu motiváciu. Osobne si myslím, že za to, čo sme urobili, sa jedná o prísny trest, ale čo sa s tým dá robiť? Stalo sa, čo sa stalo. Až v budúcom roku zistíme, aký to na nás malo naozaj vplyv,“ doplnil dvojnásobný majster sveta.

Súvisiace články

Diskusia