logo F1online.skF1online.sk

Verstappen o tohtoročných víťazstvách: Niečo také som si nedokázal predstaviť

Max Verstappen
© Twitter/Max Verstappen
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2022

Dominantná obhajoba titulu. Po minuloročnom nervydrásajúcom titulovom boji si Max Verstappen „užil“ krušné chvíle len v úvode sezóny. Približne od jej polovice bol na trati prakticky už iba jeden muž a ten si dokráčal za obhajobou spôsobom, aký si vraj po náročnom úvode sezóny nepredstavoval.

Nebol to úvod ročníka, aký si v Red Bulle vysnívali. Tím zažil veľmi náročný rok 2021 a v tejto sezóne sa schyľovalo k ďalšej vyrovnanej bitke. Tú napokon partička z Milton Keynes dokázala odvrátiť, keď inžinieri auto zrýchlili, zlepšila sa aj spoľahlivosť a v kokpite sedel suverénny Max Verstappen, ktorý si napokon dokráčal za titulom spôsobom, ktorý môžeme považovať za dominantný.

Aký veľký kontrast v porovnaní s ročníkom 2021, však? „Pre všetkých v tíme to bol neuveriteľný rok,“ povedal Verstappen na odovzdávaní cien FIA v Bologni. „Už to bolo spomenuté aj predtým, mali sme veľmi ťažký začiatok sezóny a v jednom okamihu som povedal, že už neverím v zisk titulu, ale potom ste mohli vidieť, ako sa tím scelil a veľmi rýchlo sme to dokázali obrátiť.“

„Všetky tie naše víťazstvá sú niečím, čo by som si nikdy v živote nedokázal predstaviť. Už v minulom roku som vyhral desaťkrát a vtedy som si hovoril: ‚Ak sa mi ešte niekedy podarí niečo podobné, bolo by to úžasné.‘ Teraz tu sedíme so sedemnástimi víťazstvami pre náš tím a takisto s Pohárom konštruktérov,“ povedal Verstappen.

Ten teda zažil dve veľmi kontrastné sezóny a sám priznáva, že pocit po druhom titule je veľmi odlišný od toho prvého. Na otázku, aké to je byť dvojnásobným majstrom sveta, Verstappen odpovedal: „Je to veľmi odlišné v porovnaní s prvým titulom. Myslím, že ten prvý bol veľmi emotívny, pretože na niečom takom pracujete celý svoj život.“

„Keď sa vám podarí získať ten prvý, tak takýto moment sa dá porovnať jedine s vaším prvým víťazstvom vo Formule 1, možno dokonca aj s prvou pole position – tie, ktoré prídu potom, už chutia inak. Je to pekné, ale tie isté emócie už nikdy nezažijete. Myslím si však, že táto sezóna bola obohacujúcejšia a ako tím sme boli konkurencieschopnejší,“ povedal Max.

Ten svoj tím v priebehu tejto sezóny niekoľkokrát vyzval, aby si tieto okamihy aj patrične užil, keďže história nás učí, že úspech je vo Formule 1 pominuteľný. „Samozrejme, vždy sa sústredíme na výsledky a všetci chceme vyhrať. Trávime však veľa času ďaleko od rodiny a priateľov, takže je veľmi dôležité, aby ste si tiež užívali. Opäť, naozaj si myslím, že v tomto roku bola práca s celým tímom, každým jeho členom, naozaj dobrá,“ povedal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia