logo F1online.sk

Newey naznačil, že v tomto roku najdlhšie vyvíjal Mercedes

Adrian Newey
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2022

Ako udalosti a okolnosti sezóny 2022 ovplyvnia tú nasledujúcu? Keďže pravidlá zostávajú viac-menej rovnaké, rozloženie síl na rošte by sa významným spôsobom meniť nemalo. Taká je však len teória. Realita môže byť celkom odlišná a uvedomuje si to aj jeden z najdôležitejších mužov v Red Bulle Adrian Newey.

Jeho tím si tohtoročný titul vybojoval s komfortným náskokom a veľkým predstihom. Mal teda potrebný priestor sústrediť sa aj na budúcoročný projekt. „Pri príchode do Singapuru už bolo jasné, že by sme to museli načisto zvrzať, aby sme tento titul stratili,“ prehlásil Newey pre PlanetF1 na odovzdávaní cien Autosport Awards v Londýne. „Som si istý, že Ferrari malo rovnaký dojem. Mercedes na to však naďalej tlačil, aby čo najlepšie pochopil auto.“

„Keďže pravidlá zostávajú cez zimu relatívne stabilné, tak môžete znalosti nadobudnuté v priebehu roka aplikovať aj v budúcej sezóne,“ dodal najúspešnejší konštruktér všetkých čias.

Jeho tím bude o rok čeliť veľkej výzve. Na konci sezóny to vyzeralo, že Red Bull má na čele určitý náskok, ale v budúcom roku nebude mať na vývoj veľa priestoru. Kvôli rozpočtovej kauze totiž prišiel o alokovaný čas na vývoj vo veternom tuneli, ktorého ako víťaz Pohára konštruktérov beztak nemal na rozdávanie.

Helmut Marko pritom pripomenul, že tunel v Bedforde, ktorý Red Bull využíva, beztak nepatrí k tým najmodernejším, čo inžinierom ešte viac skomplikuje život. Ich šéf však zo súčasného pohľadu nevie posúdiť, ako veľmi to ovplyvní jeho prácu.

„Určite to nepomôže,“ povedal na margo trestu pre svoj tím Newey. „Už nás v tomto smere tak trochu potrestalo víťazstvo v Pohári konštruktérov a potom prišiel tento dodatočný trest kvôli rozpočtovému šafáreniu.“

„Je ťažké posúdiť, ako nás to ovplyvní, ale musíme skrátka odviesť čo najlepšiu prácu,“ dodal Newey, ktorý je s majstrovskou sezónou svojho tímu i výkonmi monopostu, samozrejme, veľmi spokojný.

„Bol to veľmi uspokojujúci rok. Samozrejme, museli sme sa vysporiadať s obrovskou zmenou pravidiel a keďže sme v roku 2021 tvrdo bojovali o titul až dokonca, bolo to z našej strany ako žonglovanie.“

„Začiatkom sezóny sme na tom s Ferrari boli veľmi podobne. Na niektorých okruhoch boli silnejší oni, na iných zas my, ale dokázali sme auto vylepšiť tak, že bolo celkom slušné na všetkých typoch okruhov. To nám nakoniec zabezpečilo veľmi dobrú druhú polovicu sezóny,“ dodal Newey.

Súvisiace články