logo F1online.sk

Coulthard: Keď sa Pérezovi nepáči, môže z tímu odísť

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 12. 2022

Sergio Pérez sa v Red Bulle pomaly dostáva do roly jasnej tímovej dvojky, čo sa mu istotne nebude páčiť. Mexický pretekár zažil divoký záver sezóny, keď sa najprv poškriepil s Maxom Verstappenom o šieste miesto na Veľkej cene Brazílie a potom prehral súboj s Charlesom Leclercom o celkové druhé miesto. Presne v čase medzi týmito dvomi podujatiami mu vyslal odkaz bývalý pilot Red Bullu David Coulthard.

Určite sa to Checovi nebude čítať ľahko. Je tomu len pár dní, čo Helmut Marko o mexickom pretekárovi prehlásil, že mu nedáva veľké šance vyrovnať sa Maxovi Verstappenovi. Z vnútra Red Bullu však vyšlo viacero ďalších nelichotivých vyjadrení.

Po Veľkej cene Brazílie komentoval celú záležitosť s nevydarenou tímovou réžiou aj David Coulthard. „Bol to otvorený rozhovor a nie je na tom čo interpretovať – tím predložil žiadosť a jazdec ju odmietol.“

„Odpoveď bola jasná už skôr, ale niekto opäť zaklopal na dvere, či nedostane odlišnú odpoveď. Konzistentné správanie je cnosť, kým pri nekonzistentnosti sa musíte mať na pozore, pretože neviete, s čím máte dočinenia,“ prehlásil DC pre Mirror.

Zároveň dodal, že keď sa to Pérezovi nepáči, jednoducho sa môže zbaliť a odísť. Nikto mu vraj nebude brániť. „Checo už bol jednou nohou preč z Formuly 1 a nikto neklopal na jeho dvere. Red Bull mu dal príležitosť na návrat a auto schopné vyhrávať preteky,“ hovorí Coulthard.

„Dostal férovú šancu pokúsiť sa Maxa poraziť v rovnocennom boji, no konzistentne nedosahoval jeho úroveň, hoci sa mu to občas podarilo a ja jeho víťazstvá chválim,“ dodal Škót.

Ten čiastočne vychádza aj z vlastnej skúsenosti. Pred mnohými rokmi mal na stole ponuku od Ferrari, ktorá by ho momentom podpisu jasne „degradovala“ do pozície dvojky Michaela Schumachera. Rozhodol sa preto podpísať s McLarenom, no aj tam rýchlo zistil, že je pomalší než jeho tímový kolega Mika Häkkinen.

„Než som sa pripojil k McLarenu, mal som na stole ponuku od Ferrari, kde bolo jasne napísané, že keď budem na treťom mieste a Michael Schumacher na štvrtom, bude mi povedané, aby som mu prepustil pozíciu,“ spomína Coulthard.

„Nemohol som sa prinútiť podpísať zmluvu, na základe ktorej by som musel zas a znova uhýbať tímovému kolegovi, keď mi McLaren ponúkol rovnosť príležitostí. Potom som však zistil, že Mika Häkkinen bude ten, ktorý vyhrá dva tituly majstra sveta, pretože je rýchlejší a zaslúži si to.“

„Tímovú réžiu som akceptoval z prostého dôvodu – stále som mal možnosť z tímu odísť. Iná možnosť ako odchod tu nebola, no nemal som kam inam ísť. Zvolil som si preto cestu, ktorá mi ponúkala auto a príležitosť predvádzať výkony,“ dodal Coulthard, ktorý tak Pérezovi odkazuje, že teraz sám stojí pred podobnou voľbou.

„Ak sa to Checovi nepáči, môže z tímu odísť. Kam však pôjde? Pre mňa je to len ďalšie z tých športových rozhodnutí. Realita je taká, že Max patrí medzi elitu, patrí medzi Schumacherov a Sennov, ktorých kariéram sa taktiež nevyhli roztržky s ich tímami. To je súčasť ich DNA a jeden z dôvodov, prečo boli úspešní,“ dodal Coulthard dôrazne.

Súvisiace články