logo F1online.sk

Marc Gené: Ferrari môže poraziť kohokoľvek, no nesmie robiť chyby

Spoločná fotka Ferrari, Binotto, Leclerc, Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 12. 2022

Bývalý testovací jazdec a súčasný ambasádor Ferrari Marc Gené je presvedčený, že tím z Maranella má kvality na to, aby ovládol tak súťaž jednotlivcov, ako aj Pohár konštruktérov. Dopláca však na zlú spoľahlivosť, sporné stratégie či individuálne chyby jazdcov. Ak sa týchto troch menovateľov dokáže vyvarovať, vraj mu už nič nebude stáť v ceste za majstrovským titulom.

Ferrari popritom v tomto roku nevstúpilo do sezóny vôbec zle. Ovládlo prvé dva preteky, no následne to s ním šlo postupne z kopca a vo zvyšnej časti ročníka pridalo k pôvodným triumfom už len ďalšie dva. Naproti tomu, dominantný Red Bull zaznamenal víťazstiev až sedemnásť.

Gené je napriek tomu optimistický. Tvrdí, že tri hlavné príčiny, pre ktoré Ferrari zaostávalo za tímom z Milton Keynes, sú už vyriešené a treba len pracovať na tom, aby sa obdobný scenár v budúcnosti nezopakoval.

„Tento rok sme urobili chyby,“ priznal Marc Gené pre podcast F1 Nation. „Najprv sme doplácali na spoľahlivosť, ale s tým sme počítali, lebo sme chceli výkon. Vedeli sme, že spoľahlivosť vyriešime neskôr a naozaj, neskôr v sezóne sme boli spoľahlivejší.“

„Samozrejme, urobili sme aj nejaké chyby v stratégii, dokonca aj jazdci sa niekedy dopustili nejakých chýb, ale myslím si, že posledné preteky v Abú Zabí nám ukázali, že môžeme byť dokonalí, čo sa týka spoľahlivosti a máme istotu aj v prípade jazdcov,“ poznamenal bývalý pretekár Minardi či Williamsu, ktorý vyzdvihol výkon Ferrari v Abú Zabí, od ktorého sa treba odraziť.

„Charles bol perfektný, stratégia bola perfektná, taktiež zastávka v boxoch a aj tím, ktorý si počínal lepšie ako Mercedes a Red Bull. Vieme robiť dobrú robotu. Tento víkend nám ukázal, že môžeme poraziť kohokoľvek, musíme sa však poučiť z vecí, v ktorých sme neboli dokonalí,“ uzavrel 48-ročný Španiel.

Pripomíname, že Ferrari vyhralo šampionát jazdcov naposledy ešte v roku 2007 a Pohár konštruktérov v roku 2008. Odvtedy sa Scuderii vytúžený titul získať nepodarilo, a to aj po angažovaní takých velikánov, akými sú Fernando Alonso či Sebastian Vettel.