logo F1online.sk

Verstappen nestojí o priazeň fanúšikov: Dôležité je vyhrať

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 11. 2022

Max Verstappen je dvojnásobný majster sveta. Na tak mladého jazdca je to obrovský úspech, no časť verejnosti sa naň pozerá cez prsty. Holanďan vníma jej neschopnosť uznať jeho úspechy, no na druhej strane mu na tom ani prehnane nezáleží. Vraj mu nikdy nešlo primárne o to, aby bol obľúbený.

Maxovi Verstappenovi a jeho obrazu vôbec nepomohli udalosti z posledných mesiacov. Najskôr prišlo prekročenie rozpočtového stropu, následne Veľká cena Brazílie, na ktorej už Holanďan prakticky o nič nebojoval, no napriek tomu odmietol pomôcť svojmu tímovému kolegovi, a tak sa mu odmeniť za dobre odvedenú prácu. Red Bull navyše rozpútal mediálnu búrku po tom, čo reportér Sky Sports Ted Kravitz vyhlásil, že Lewis Hamilton bol v Abú Zabí “okradnutý”.

Čerstvý dvojnásobný šampión sa zamýšľal nad tým, aký efekt majú všetky tieto udalosti na jeho popularitu, v Abú Zabí. Presne na mieste, kde pred rokom kontroverzne získal svoj prvý majstrovský primát.

“Mám pocit, že ľudia majú problém s tým, čo dosahujem,” vyhlásil Max Verstappen pre The Sun. Namiesto toho, aby ocenili jeho výkony, zakaždým hľadajú dôvody, ako ich degradovať. “Vlani to vraj bolo zmanipulované, vraj bol titul ukradnutý. Ak sa však pozriete na celú sezónu, pretože šampionát nepozostáva z jedného podujatia, myslím si, že sa mi celkom darilo.”

“Tento rok je to zas len o aute a tých príbehoch o rozpočtovom strope. Mám pocit, že niektorí ľudia tak trochu nedokážu uznať, čo vlastne dosahujem,” poťažkal si rodák z Hasseltu.

Rovnakým výčitkám čelil po zisku svojich titulov aj Lewis Hamilton. “Úprimne, myslím si, že by ste si mali vážiť týchto ľudí a čo dosahujú v tomto športe. Je samozrejmé, že väčšinu času máme najlepšie auto. Áno, keď vyhráte titul, tak máte najlepšie auto. Tak funguje Formula 1. Stále však musíte poraziť svojho tímového kolegu. Toto nie je porovnávanie jednotlivcov, musíte mať okolo seba celý tím.”

Dnes pilotov počas takmer všetkých rozhovorov s médiami sprevádzajú ich PR manažéri, a tak sa jeden musí zamyslieť, čo si vlastne myslí ten Verstappenov, keď bez servítky hodnotí postoje fanúšikov a vysvetľuje svoje názory.

Samotnému Verstappenovi je vraj jedno, aký majú naňho názor fanúšikovia, hoci ho trochu mrzí, že ho nevedia doceniť. “Ja svoj život nebudem meniť, ale je to škoda, pretože ja som sem prišiel pretekať. Som skutočný pretekár, neprišiel som sem kvôli somarinám.”

“Keby som teraz povedal, že mi je jedno, či ma ľudia majú radi, tí by si povedali, že som arogantný ***. Avšak, keď som vyrastal, pretekanie nebolo o tom byť obľúbený, ale o vyhrávaní. Pravdupovediac to je jediná vec, ktorá ma zaujíma,” priznáva.

“Niekedy, keď som priamočiary a úprimný a hovorím, čo si myslím, tak nie som obľúbený. Avšak, mne sa to zdá byť lepšie ako mať dve tváre, pred médiami a fanúšikmi byť milý, a potom v zákulisí úplne iný. To by bolo oveľa horšie. Nikdy by ste neboli samým sebou a po psychickej stránke by ste boli rozpoltení v tom, kým vlastne ste,” vysvetľuje Max Verstappen, ktorý vám azda týmito vyjadreniami pripomína svojho predchodcu z Red Bullu.

Ani Sebastian Vettel na začiatku kariéry nepatril medzi obľúbencov formulovej komunity, keď pódiám dominoval jeho vztýčený ukazovák. Keď v roku 2013 vyhral deväť pretekov za sebou, takmer zakaždým si musel vypočuť bučanie a piskot divákov. Prešlo však niekoľko rokov a dnes za ním ľudia smútia. Podobný osud azda čaká aj Maxa Verstappena, keď utíchnu emócie z kontroverzií, ktoré sprevádzali jeho kariéru.

Holanďan si však mohol pomôcť už teraz, keby v Brazílii predsa len pomohol kolegovi. Stálo by ho to len šieste miesto, no výrazne by si tým vylepšil imidž.

Verstappen napokon na margo dvojtvárnosti niektorých jazdcov doplnil: “Max, ktorého práve vidíte, je presne rovnaký tu ako doma. Keď idem s priateľmi a rodinou hrať bowling, nemám rád prehrávanie. Akceptujem, že som v tom slabý, ale som súťaživý.”